Schrijver Rushdie noemt collega Naipaul `fascist'

De Brits-Indiase schrijver V.S. Naipaul is om zijn stellingname tegen moslims in India hard aangevallen door zijn collega Salman Rushdie. Naipaul heeft in zijn werk de verwoestingen gehekeld die de islam heeft aangericht in India en liet zich onlangs tijdens een bezoek aan het land kritisch uit over de godsdienst, kort voordat het geweld tussen hindoes en moslims oplaaide. Volgens Rushdie heeft Naipaul, die geldt als zijn literaire tegenspeler en rivaal, zich laten kennen als een ,,fellow traveler van het fascisme''. Daarmee doelt hij op de extreem nationalistische hindoepartij BJP, waarmee Naipaul zou sympathiseren. Rushdie vindt ook dat Naipaul, die vorig jaar de Nobelprijs voor literatuur kreeg, die prijs in diskrediet brengt. Hij schrijft dat in een opiniestuk in The Washington Post over het religieuze geweld tussen hindoes en moslims, waarbij de afgelopen weken honderden burgers om het leven kwamen. Volgens de Indiase schrijver ,,is het probleem van India ook het probleem van de wereld. Het probleem heet God''.