Privé-kliniek dicht na inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat nog dit jaar 20 privé-klinieken controleren. Op last van de inspectie is dinsdag de Rotterdamse privé-kliniek Beautyfull People voor zeven dagen gesloten omdat die zich niet aan de regels zou houden. De veiligheid van de patiënten zou daardoor in het gevaar komen. Volgens de inspectie was de hygiëne in de operatiekamer ondermaats, ontbrak een deugdelijke administratie en was er niemand die de medische eindverantwoordelijkheid droeg. Het besluit tot controle van de andere twintig klinieken staat los van het besluit Beautyfull People tijdelijk te sluiten, aldus de inspectie.

Els Wink, directeur van Beautyfull People, dat zich met plastische chirurgie bezighoudt, is verbijsterd over het besluit. ,,Wij zijn hygiënisch perfect in orde. Wij hebben iemand in dienst die ook in het Dijkzigt ziekenhuis werkt en hier op dezelfde manier schoonmaakt. In de tweeënhalf jaar dat we hier zitten, hebben we pas één keer een infectie gehad. Ik vind de reactie echt zwaar overdreven.''

Er zijn geen aparte regels voor particuliere klinieken. Deze moeten de ziekenhuisrichtlijnen volgen. Volgens de inspectie vormt dit geen belemmering om een kliniek goed te runnen.

Beautyfull People, waar jaarlijks ongeveer 400 mensen onder het mes gaan, is druk bezig een aantal maatregelen door te voeren zodat de deuren volgende week weer open kunnen. ,,We onderhandelen met onze artsen over het nemen van de medische verantwoordelijkheid. Verder hebben we een hygiënisch onderzoek laten doen, waarvan we morgen de uitslag krijgen'', aldus Wink.