Prijzen voor kunst toegekend

Het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten maakt deze maand in 4 etappes de Kunstprijzen 2002 (E7000 elk) bekend. De Kho Liang-Ie prijs gaat naar industrieel ontwerper Peter van der Veer voor zijn vouwfiets Tranza. Van der Veer werkt voor fietsenfabrikant Gazelle en een eerder ontwerp, de Expresso, was in 1995 fiets van het jaar 1995. De Tranza kent volgens de jury ,,een delicate balans tussen fiets-, vouw- en draagcomfort''.

De Emmy van Leersumprijs gaat naar de illustrator Pieter 't Hoen. 't Hoen, die veelal werkt onder de naam Piet Paris, is volgens de jury een van de meest opvallende en belangrijke mensen in de Nederlandse modewereld. Hij tekent voor De Telegraaf en buitenlandse publicaties als Vogue en Dutch. ,,Strak, duidelijk, grafisch en met humor'', zo kenmerkt de jury zijn stijl. 't Hoen ontwierp ook het beeld voor campagnes van de warenhuisketens De Bijenkorf en Selfridges.

De stedenbouwkundige Simon Sprietsma krijgt de Wibautprijs. Sprietsma, werkzaam bij de Dienst Binnenstad van de gemeente Amsterdam, is onder meer verantwoordelijk voor de nieuwe inrichting van de Dam.

Grafisch ontwerper L. Reitsma ontvangt de H.N. Werkmanprijs 2002. Hij heeft voor de Nederlandse Opera vele affiches ontworpen.

Ook kende het Fonds aanmoedigingsprijzen (E3.500) toe aan industrieel ontwerper Baukje Trenning voor haar serie wandtegels TacTiles en mode-ontwerper Woijciech Dziedzic voor zijn voorjaarscollectie 2001. De redactie van het tijdschrift Plan Amsterdam kreeg de aanmoedigingsprijs voor stedenbouw en het collectief van typografen Underware wordt bekroond voor hun lettertype `Dolly'.