Per e-mail opboksen tegen de EU

Activisten maken zich op voor een grote demonstratie tegen de Europese Unie in Barcelona. De voorbereidingen lopen vooral via internet en lijken bijna op een militaire operatie.

,,Ze zullen naar je paspoort vragen. Ze zullen je fouilleren. Ze zullen je op je rechten wijzen. Ze zullen je vragen deze te ondertekenen. Doe dat niet - je hoeft de politie niets meer te geven dan je naam en adres.''

Het per e-mail ontvangen manifest leest als het instructieboek van een soldaat, met informatie over het te veroveren gebied (Barcelona), regels voor als je in de handen van de vijand (de Spaanse politie) valt en een optimistische boodschap: `Don't panic - you'll soon be out. At least after 72 hours'.

Duizenden activisten maken zich op om de komende dagen in Barcelona te protesteren tegen de Europese Unie die volgens hen beslissingen neemt ,,vanuit de vergaderkamer en niet met de mensen in gedachten''.

Zonder internet zou dit massaprotest niet mogelijk zijn. Al ver voor `Barcelona' riepen Spaanse activisten op tot de demonstratie, en vanuit vrijwel heel Europa kwam antwoord. In nieuwsgroepen werd gediscussieerd over de beste tactieken om een nieuw Genua te voorkomen. Tijdens rellen rondom een G8-top in die Italiaanse havenstad kwam vorig jaar juli de Italiaanse activist Carlo Guiliani om het leven en raakten tientallen mensen gewond. Uitnodigingen voor `workshops actievoeren', slaapplaatsen in Barcelona en carpoolmogelijkheden naar de Spaanse stad werden gemaild.

Internet is het belangrijkste wapen van het losse netwerk van top-hoppende activisten. Ze zijn geen lid van één organisatie, kennen elkaar alleen van eerdere demonstraties en vertegenwoordigen verschillende stromingen. Verenigd door een overweldigende woede over het huidige mondiale `consumentenkapitalisme', vinden ze elkaar op het wereldwijde web. Daar organiseren ze hun protesten, wisselen ze ideeën uit en bieden ze vooral informatie aan – zonder censuur van kapitalisten en neo-liberalisten, zonder tussenkomst van regeringen en vooral zonder verspreidingskosten.

Voor `Barcelona' zijn ze tot de conclusie gekomen dat gedecentraliseerde acties beter zullen werken dan één grote demonstratie. ,,Aan het eind van de Avendida Diagonal zullen 10.000 ME'ers staan. Onder deze omstandigheden denken wij dat het effectiever is om dit voorspelbare strijdtoneel te mijden en decentrale acties te houden'', houdt de organisatie M15 voor. ,,Onze beweging moet terug naar creativiteit. In spontane acties, vol vrijheid en feestelijkheid en met een snufje ongehoorzaamheid, ligt onze kracht.''

De activisten willen zelf confrontaties met de politie voorkomen. Toch is niet iedereen optimistisch. De Nederlandse Rosalie – al liftend op weg naar Barcelona – is bang dat het uit de hand gaat lopen. ,,Wij hebben geleerd van Genua, maar nu de Spaanse premier zo heftig heeft gereageerd, zal dat het gedrag van de politie zeker beïnvloeden.''

De sfeer in de stad is al gespannen, zo weet ze uit mailtjes van activisten die al in Barcelona zijn. ,,Het zijn nu niet alleen activisten, maar ook voetbalsupporters en mogelijk ook ETA-aanhangers.'' Voor zaterdagavond staat ook de altijd zwaar beladen voetbaltopper Barcelona - Real Madrid op het programma.

Problemen kunnen er ook onstaan als het black bloc – anarchisten, de vreedzame acties proberen te verstoren door de confrontatie aan te gaan met de politie. Dat is volgens veel activisten in Genua gebeurd, en ook bijvoorbeeld in juni vorig jaar bij een demonstratie tegen de Wereldbank in Barcelona. Toen raakten 32 activisten gewond, en werden er 19 arrestaties verricht.

Ditmaal heeft de Spaanse regering het leger ingezet om rellen te voorkomen, wat de meeste activisten beangstigt. Via mails raden ze elkaar aan vooral makkelijke schoenen te dragen, ,,zodat je hard kunt wegrennen'', en behalve een paspoort alleen het nummer van de speciale rechtsbijstandteams mee te nemen.

Rosalie is niet zo bang voor een arrestatie: ,,In Nederland arresteren ze je zo vaak, dat je moe wordt van de rechtzaken. In Spanje slaan ze er gewoon op los'', zegt ze vrolijk.

    • Titia Ketelaar