Paarse partijen in exclusief gesprek

De drie lijsttrekkers van de paarse partijen, VVD, D66 en de PvdA, mogen vandaag op kosten van het ministerie van Binnenlandse Zaken debatteren over nieuw beleid voor verbetering van de publieke sector. Dit tot groot ongenoegen van GroenLinks, dat net als de overige oppositiepartijen, niet is uitgenodigd voor dit lijsttrekkersdebat dat geopend wordt door minister De Vries (Binnenlandse Zaken).

,,Wat moet er in het nieuwe regeerakkoord worden opgenomen over verbetering van de publieke sector'', is het thema waarover Dijkstal (VVD), Melkert (PvdA) en De Graaf (D66) vanochtend met elkaar in Nijkerk in de clinch gingen. GroenLinks vindt het uitnodigingsbeleid van Binnenlandse Zaken ,,bizar'', aldus een woordvoerder. ,,Uitgerekend de partijen die dat onderwerp de afgelopen jaren hebben laten verslonzen, mogen daar met elkaar over in debat zonder anderen daarbij uit te nodigen.''

SP-lijsttrekker Marijnissen zegt in een reactie dat hij ,,nooit op dergelijke uitnodigingen ingaat. Maar het was me volstrekt onbekend dat dit debat vandaag zou plaatsvinden. We zijn hier al twaalf jaar mee bezig, ik wens de drie lijsttrekkers die wel zijn uitgenodigd veel succes. Het zal zijn politieke exposure wel opleveren.''

Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken was ook het CDA uitgenodigd voor het lijsttrekkersdebat, maar heeft Balkenende afgezegd wegens buitenlandse verplichtingen. ,,Vanwege de tijdsindeling hebben we alleen de vier grootste partijen in de Tweede Kamer uitgenodigd. Het was dus niet de bedoeling om er een `paars onderonsje' van te maken'', aldus de woordvoerder.