Ontslagen Avebe `drama voor de regio'

Bij aardappelzetmeelconcern Avebe verdwijnen de komende twee jaar wereldwijd 450 van de 2.900 banen. In Noord-Nederland worden daarvan de meeste arbeidsplaatsen, 350 van de 1.600, geschrapt. De directie heeft de bonden toegezegd dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Wel zullen tussen de 50 en 100 mensen intern niet kunnen worden herplaatst.

De reorganisatie is volgens de directie nodig om de kosten te drukken. De winsten van de onderneming waren de afgelopen jaren te mager. Vorig jaar werd nog een winst geboekt van 20 miljoen euro, maar de kwaliteit van de winst werd te matig gevonden. Avebe wil zich concentreren op de productie van aardappelzetmeel en tapioca (cassavemeel), producten die worden toegepast in de papier-, voedings-, en textielindustrie.

FNV Bondgenoten noemt het banenverlies ,,buitengewoon ingrijpend''. Vakbondsbestuurder Anja Dijkman: ,,Dit hakt er hard in. We begrijpen dat er iets moet gebeuren, maar dit is dramatisch voor de regio. Vooral als je kijkt naar de tijd en omvang van de sanering.''

Ze zegt blij te zijn met de toezegging dat er geen gedwongen ontslagen vallen. ,,In 1997 hebben vier zetmeelfabrieken in het noorden een week lang gestaakt en werd de eis van geen gedwongen ontslagen in de CAO opgenomen. Maar met herplaatsingen buiten het bedrijf zijn we minder blij.''

Volgens Avebe-woordvoerder Harry Jasken zal van de werknemers ,,flexibiliteit'' worden gevraagd en de bereidheid zich te laten bij- en omscholen. Voor personeel dat niet binnen de onderneming ander werk kan krijgen worden met behulp van detachering en outplacement nieuwe banen gezocht. Een aantal kaderleden van de vakbonden, gisteravond door Avebe ingelicht, is volgens Dijkman ,,geschrokken'' en ,,opstandig'' door de plannen. Ze verklaart dat ondernemingsraad en bonden alternatieven zullen onderzoeken voor het saneringsplan. ,,De werknemers zijn strijdvaardig en niet van plan zich hier zomaar bij neer te leggen. De OR moet ruim de tijd krijgen om advies te geven.''