OM NAAR UIT TE KIJKEN

DANS

NDT III

De Japanse choreograaf Shusaku Takeuchi completeert deze week zijn Trilogy voor NDT III, de groep veertigplussers van het Nederlands Danstheater. De dansers op leeftijd, onder wie groten als Gioconda Barbuto, Sabine Kupferberg en Gérard Lemaitre, die onlangs vijfenzestig werd, blinken uit in een sterk persoonlijke, theatrale benadering. Eerder maakte Takeuchi voor hen Sight (2000) en Windage (2001). Nu heeft hij het middenstuk van de trilogie, Land, voltooid. Sight geeft een blik achter de coulissen van het theater. Land gaat over de sensuele relatie tussen mens en aarde. Windage roept herinneringen op aan de oude idealen over liefde. Bijeengevoegd vormen ze een pleidooi voor de wereldvrede.

Trilogy van NDT III, 14-16 maart Lucent Danstheater Den Haag. Tournee t/m 13 juni. Inl 070-360 9931 of www.ndt.nl

MUZIEK

London Calling

Als gewoonlijk wordt het niet zo nauw genomen met de Londense herkomst van de deelnemers aan het London Calling-festival. Aan de veelomvattende verzamelnaam `Britpop' wordt bij deze 19de editie invulling gegeven door Desert Hearts (Ierland), St. Thomas (Noorwegen), Ikara Colt (Engelse Powerrock), Simian (UK) en de grote Engelse belofte Electric Soft Parade (vrijdag). Op zaterdag volgen Freeheat (nieuwe band van Jesus & Mary Chain-gitarist Jim Reid), The Bees (elektropop van het Isle Of Wight), Trailer Bride (Amerikaanse countrybritpop), British Sea Power (geüniformeerde theaterrock) en Melys (bitterzoete pop uit Wales). 15 en 16 maart Paradiso, Amsterdam. Melys is apart te zien in Vera, Groningen (14 maart); De Hoogte, Enkhuizen (15 maart); Ekko, Utrecht (19 maart); Burgerweeshuis, Deventer (20 maart); Cul-de-sac, Tilburg (21 maart); So What, Gouda (22 maart) en W2, Den Bosch (23 maart).

MUZIEKTHEATER

The Prefab Four

De echte fans kregen deze week al een ansichtkaartje in de bus: ,,Hou je nog van me? Davy.'' Eindelijk is het zover: The Monkees komen weer bij elkaar. In de muzikale voorstelling The Prefab Four laat theatergroep Orkater de populaire beatgroep uit de jaren zestig weer tot leven komen. Gijs Scholten van Aschat, Porgy Franssen, Peter Blok, en Han Oldigs spelen de vier voormalige tieneridolen die inmiddels treurig stemmende, belegen hippies zijn geworden. Hits als: I'm a Believer en Last Train to Clarksville zijn te horen in The Prefab Four, aangevuld met liedjes van Vincent van Warmerdam die prachtige pastiches maakte van de Monkees-pastiches.

The Prefab Four van Orkater 14 en 15 maart Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 24 mei. Inl. 020-6060 606 of www.orkater.nl

BEELDENDE KUNST

FFF Videoshow

Tussen de muziekvideo's van MTV en de video's die door beeldend kunstenaars gemaakt worden zijn veel raakvlakken te ontdekken. Kunstenaars als Inez van Lamsweerde en Sam Taylor-Wood maakten videoclips voor respectievelijk Björk en Elton John. Omgekeerd behaalde regisseur Chris Cunningham, bekend van zijn videoclips voor Madonna en Fatboy Slim, veel succes met zijn recente kunstvideo's. Op de tentoonstelling FFF Videoshow in het Centraal Museum worden muziekvideo's en videokunst voor het eerst samen met commercials geëxposeerd. Er zijn klassieke reclamespots te zien van Pepsi Cola, Calve Pindakaas en Centraal Beheer. Wereldberoemde clips gaan een relatie aan met werken van videopioniers Nam June Paik en Bruce Nauman.

FFF Videoshow. Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. 17 maart t/m 26 mei, di t/m zo 11-17u. www.centraalmuseum.nl