Noord-Koreanen op de vlucht

Vijfentwintig Noord-Koreanen hebben vandaag asiel aangevraagd in de Spaanse ambassade in Peking en om doortocht naar Zuid-Korea verzocht.

De vijfentwintig, waaronder zes gezinnen en twee weeskinderen, renden onverwachts het terrein van de ambassade op. De bewakers slaagden er niet in de vluchtelingen tegen te houden. Op de Amerikaanse nieuwszender CNN was te zien hoe de vluchtelingen zwaaiden en juichten toen ze eenmaal op het ambassadeterrein waren.

De Noord-Koreanen hebben eerder een vluchtpoging gewaagd, maar toen werden zij door de Chinese autoriteiten teruggestuurd naar Noord-Korea. De groep dreigt nu met zelfmoord als men wederom wordt teruggestuurd naar hun hongerende vaderland, aldus een verklaring van de Organisatie Overlevingsfondsen voor Noord-Koreaanse Vluchtelingen die is gevestigd in Tokio.

China heeft inmiddels verklaard dat het de Koreanen niet beschouwt als vluchtelingen, maar dat het wel in onderhandeling is over een oplossing. ,,Uit ons voorlopig onderzoek blijkt dat het geen vluchtelingen zijn, en onze positie in deze is consequent en duidelijk'', aldus Zhang Qiyue, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,We hebben deze mensen een goede en humanitaire behandeling gegeven. Alle beschuldigingen tegen China's benadering zijn volslagen onredelijk'', aldus Zhang.

China beschouwt de talrijke Noord-Koreanen die zich schuil houden in het noorden van het land niet als politieke, maar als economische vluchtelingen en het land deporteert iedereen die wordt ontdekt. Volgens schattingen van Zuid-Koreaanse hulporganisaties bevinden zich zeker 150.000 en mogelijk 300.000 Noord-Koreanen in China. Noord-Korea kampt al jaren met grote problemen, waardoor veel inwoners de gevaarlijke oversteek naar China wagen.

Spanje overlegt met het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Zuid-Korea heeft China en Spanje verzocht de kwestie op te lossen ,,overeenkomsrtig de humanitaire belangen'', aldus een regeringsvertegenwoordiger.

De zaak doet denken aan een vergelijkbare gebeurtenis vorig jaar juni, toen een zeven leden tellend Koreaans gezin een VN-gebouw in Peking binnenliep en politiek asiel vroeg. Zij kregen na een aantal dagen toestemming van China om via Singapore naar Zuid-Korea te vertrekken.