`Nederland als motor innovaties'

Nederland en Finland moeten de motoren worden van de Europese wetenschappelijke en technologische innovatie. Dat adviseert een werkgroep van zeven internationale deskundigen, onder wie de Delftse hoogleraar Guus Berkhout, aan de Europese Commissie. Het advies komt aan de vooravond van de top in Barcelona, waar de regeringsleiders van de EU-landen elkaar vrijdag en zaterdag ontmoeten. Innovatiebeleid staat daar hoog op de agenda.

Volgens de werkgroep moet de Europese Unie haar innovatiebeleid drastisch aanpassen. Uit analyses blijkt dat Europa snel aan concurrentiekracht verliest ten opzichte van de Verenigde Staten, Australië en Canada. Terwijl de Europese regeringsleiders twee jaar geleden op de top in Lissabon hebben afgesproken dat Europa in 2010 de meest concurrerende, op kennis gebaseerde economie ter wereld zal zijn. ,,Als we niet snel iets doen, worden we het lachertje van de wereld'', zegt Berkhout, hoogleraar innovatiemanagement.

De werkgroep heeft voor Finland en Nederland gekozen omdat zowel de Nederlanders als de Finnen over het algemeen positief staan ten opzichte van nieuwe technologieën. Bovendien staat Finland op dit moment bovenaan de ranglijst van meest competitieve landen ter wereld. Nederland daarentegen dreigt de komende jaren op die ranglijst af te zakken van plaats drie naar plaats acht. Daarom zal ook Nederland zijn beleid moeten aanpassen, zegt Berkhout. ,,Wetenschap en bedrijfsleven zouden veel dichter naar elkaar toe moeten kruipen. En regelgeving moet, daar waar nodig, worden versoepeld'', zegt Berkhout.

Bovendien zouden niet alleen bèta-wetenschappers zich bezig moeten houden met het maken van nieuwe producten. Er is een groeiende behoefte aan gamma-wetenschappers, zoals sociologen en psychologen. Zij bestuderen wat de burger nu, en over tien jaar, wil. Dàt is de belangrijkste vraag, meent Berkhout. Want alleen zo ontstaan voldoende nieuwe en concurrerende producten. ,,Uiteindelijk bepalen die je levensstandaard'', zegt hij.

VRAAGGESPREK: pagina 12

    • Marcel aan de Brugh