NAVO: één staat en één leger in Bosnië

De NAVO heeft gisteren de leiders van de drie etnische groepen in Bosnië opgeroepen het land en hun strijdkrachten te verenigen om een einde te maken aan de afhankelijkheid van buitenlandse hulp. ,,De duidelijke boodschap was dat Bosnië-Herzegovina zijn eigen toekomst in handen moet nemen om de cirkel van afhankelijkheid te doorbreken en om het land zijn plaats te laten innemen in de Europese familie van naties'', zei NAVO-chef Robertson na een bezoek van het drie man sterke presidentschap van Bosnië, dat de moslims, Serviërs en Kroaten in Bosnië vertegenwoordigt. Robertson zei dat de drie gemeenschappen hun legers onder een gezamenlijk commando- en controlesysteem moeten brengen. Dit is een ,,absolute voorwaarde'' voor de NAVO om het Bosnische verzoek om lid te worden van het Partnerschap voor de Vrede van de NAVO te overwegen.