Nationale Toneel wil een nieuw kantoor

Het Nationale Toneel in Den Haag wil een nieuw eigen kantoor achter de Koninklijke Schouwburg.

Het Haagse architectenbureau Atelier Pro heeft een ontwerp gemaakt dat binnenkort aan de gemeente wordt gepresenteerd. De nieuwbouw moet 8 miljoen euro kosten.

Volgens een woordvoerder van het het Haagse gezelschap het Nationale Toneel, ,,zijn de grenzen bereikt'' in het oude gebouw. ,,De staat van onderhoud is abominabel en we kampen met een enorm ruimtegebrek.'' In het vijftig jaar oude kantoor, dat bestaat uit een lappendeken van aangebouwde en later uitgebreide stukken, zitten scheuren en barsten. Het gebouw zou ook een doolhof van rare gangetjes en kleine ruimtes zijn: ,,we lopen elkaar doorlopend te zoeken.''

Grootste probleem is dat de groep slechts één repetitieruimte heeft, de Guido de Moorzaal, waar ook de kleine `werkplaats'-voorstellingen plaatshebben. Als de groep twee grote voorstellingen vlak achter elkaar uitbrengt, zoals dit seizoen met Huis en Tuin en King Lear gebeurde, moet een flink deel van het gezelschap uitwijken. De groep wil in het nieuwe gebouw twee repetitieruimtes, waarvan er een geschikt is om voorstellingen te geven.

Het benodigde geld moet voornamelijk door de gemeente worden opgebracht. De gemeente zegt met belangstelling uit te zien naar de presentatie van de plannen.

Het gezelschap verwacht niet dat het huidige college van b&w daar nog over kan beslissen: ,,We hopen dat het nieuwe college van burgemeester en wethouders onze wens opneemt in haar programma.''

Het Nationale Toneel is de vaste bespeler van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De schouwburg uit 1804 werd in september 1999 na tweeënhalf jaar verbouwing heropend. Die verbouwing kostte 14,5 miljoen euro.