Meer zalen voor Filmmuseum

Het bioscoopconcern Pathé heeft besloten zich terug te trekken uit het Bellevue-Calypsocomplex, vier zalen aan de Amsterdamse Marnixstraat. Sinds anderhalf jaar wordt de kleine Bellevuezaal al geprogrammeerd door het Filmmuseum, dat nu ook de andere kleine zaal (Calypso 2) erbij krijgt. De grote zalen Calypso 1 en Bellevue Cinerama zullen worden geprogrammeerd door Maatschappij voor Cinegrafie b.v., die nu in Amsterdam al The Movies, Kriterion en De Uitkijk van films voorziet.

Voor het Filmmuseum wordt Calypso 2 de vierde zaal voor publieksvoorstellingen, waarvan er twee zich in het Vondelparkpaviljoen bevinden. De exploitatie van de nieuwe zalen wordt vanaf 30 mei, de dag nadat Pathé vertrekt, door Filmmuseum en Cinegrafie gezamenlijk ondernomen. Met de eigenaar van het pand, de gemeente Amsterdam, is een huurcontract voor een jaar gesloten.

De grote zalen van Bellevue Cinerama (620 stoelen) en Calypso (489 stoelen) worden de grootste art-houses van de hoofdstad. Ze zullen worden geprogrammeerd door vader en zoon Piet en Krijn Meerburg, van wie de eerste onder de naam Meerburg Theaters tot ver in de jaren tachtig al de theaters aan de Marnixstraat exploiteerde. De Meerburg-groep fuseerde toen met City en Tuschinski tot een concern dat via de nieuwe eigenaren Cannon en MGM uiteindelijk in bezit van de Franse Pathé-groep kwam.

Op 18 april heropent Pathé het Amsterdamse vlaggenschip Tuschinski na een ingrijpende verbouwing. Er zullen dan naast de drie Arthouse-zalen nog drie andere zalen beschikbaar zijn.