Lockerbiehof wijst beroep Libiër af

Het Schotse gerechtshof in Kamp Zeist heeft vandaag in hoger beroep het vonnis tegen de Libiër Abdel Basset al-Megrahi bevestigd. Megrahi werd vorig jaar door een Schotse rechtbank veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens de aanslag op een Amerikaanse Boeing 747 boven het Schotse Lockerbie in 1988, waarbij 270 mensen om het leven kwamen.

In een korte verklaring stelde Lord Cullen dat het hof unaniem tot de conclusie is gekomen dat ,,geen van de gronden'' van het hoger beroep van Megrahi ,,goed was onderbouwd''. Het gerechtshof verwerpt daarom het hoger beroep en verklaart de procedure voor beëindigd. Megrahi zal van Kamp Zeist, een voormalige vliegbasis die voor de duur van het proces is overgedragen aan de Schotse autoriteiten, worden overgebracht naar een gevangenis in Schotland.

In een omvangrijke schriftelijke toelichting op zijn beslissing zegt het gerechtshof dat het niet zijn taak is geweest te bepalen of er voldoende bewijs tegen Megrahi is voor een veroordeling aangezien de verdediging dit niet bestreed. Wel gaat het hof uitgebreid in op de klacht dat de rechtbank in eerste aanleg het bewijsmateriaal niet goed heeft behandeld of heeft genegeerd. Het hof noemt deze klacht ,,ongegrond''.

In hun vonnis van februari vorig jaar stelden de rechters dat er geen ,,direct bewijs'' was tegen Megrahi. Wel was er in de ogen van de rechtbank voldoende indirect bewijs waaruit kon worden geconcludeerd dat Megrahi vanaf Malta een bom aan boord van PanAm-vlucht 103 van Heathrow naar New York had gesmokkeld. In het hoger beroep stelde de verdediging dat de identificatie van Megrahi onbetrouwbaar was. Zij hoorde nieuwe getuigen die verklaarden dat er kort voor de aanslag was ingebroken in het bagagedepot van het Londense vliegveld Heathrow. Daardoor kon niet meer met stelligheid worden gezegd dat de bom van Malta afkomstig was. Op grond daarvan zou Megrahi moeten worden vrijgesproken.