KPN komt weg met afboeking

Beleggers reageerden vanmorgen gematigd op de 12,4 miljard euro die KPN voor zijn rekening neemt van een afwaardering van 13,7 miljard op dochter E-plus. Na aanvankelijk licht te zijn gedaald, stond het aandeel KPN rond het middaguur onveranderd op 5,22 euro.

De algehele stemming op het Damrak was vanochtend matig. De AEX-index sloeg na een lagere opening voorzichtig de weg omhoog in, daalde vervolgens weer, om rond het middaguur alsnog uit te komen op een winstje van 0,3 procent op 513 punten.

Bij de hoofdfondsen was Buhrmann winnaar. De handelaar in kantoorartikelen kreeg er 2,7 procent bij op 15,50 euro. Bij de middelgrote fondsen sprong PinkRoccade in het oog. De automatiseerder presenteerde woensdag nabeurs een winstval van 40 procent. Dit, gekoppeld aan de verwachting dat het dit jaar niet echt beter zal worden, bezorgde Pink- Roccade op het Damrak een verlies van 12,6 procent op 20,80 euro.

Van de andere Europese beurzen bleef die van Londen negatief, met een verlies dat opliep tot 0,45 procent. Het farmaconcern GlaxoSmithKline zakte met 2,7 procent, na in de Verenigde Staten een patentgeschil te hebben verloren. De beurs van Frankfurt noteerde 0,45 procent hoger en in Parijs stond de CAC-beursindex 0,3 procent in de plus.

Over het algemeen deden de beurzen het beter dan had mogen worden verwacht na de verliezen die Wall Street gisteren had laten zien. Het Dow Jones-gemiddelde ging daar gisteravond 1,23 procent naar beneden, terwijl de Nasdaq-index 1,85 procent verloor.

Amerikaanse beleggers hoorden centralebankpresident Alan Greenspan zich gematigd optimistisch uitlaten over de economie, maar werden ook geconfronteerd met tegenvallende detailhandelsverkopen over februari.

De effectenbeurs van Tokio stond donderdag tijdens de ochtendhandel in de min, maar aankopen van grote fondsen als Sony en enkele andere technologiewaarden leverden de beurs in de middaghandel alsnog winst op. Het Nikkei-gemiddelde sloot op 11.568,82, 153,51 punten of 1,35 procent hoger dan gisteren.

Van de andere beurzen in Azië sloot die van Zuid-Korea met een winst van 0,9 procent. De koersen in Hongkong waren aan het eind van de handel gemiddeld 0,75 procent hoger. In Australië sloot de beurshandel vrijwel onveranderd.