KPN boekt 3 mld extra af op E-plus

Het Duitse E-plus blijkt nog minder waard te zijn dan KPN eerder had aangenomen. Het telecombedrijf waardeerde E-plus vanochtend af met 13,7 miljard euro, bijna 3 miljard euro meer dan aangekondigd.

De miljardenafboeking van het mobiele-telecombedrijf zal volgens een woordvoerder volledig ten koste gaan van het resultaat over 2001. KPN maakt aanstaande maandag zijn jaarcijfers bekend. Door de afboeking, die uiteindelijk ten laste komt van het eigen vermogen, zal het verlies in de miljarden euro lopen.

KPN verklaarde enkele maanden geleden dat de afschrijving zou uitkomen tussen de 9 en 11 miljard euro. Dat de afboeking nu hoger is hangt samen met het ,,nieuwe bewind'', aldus een KPN-woordvoerder. Eind vorig jaar trad A. Scheepbouwer aan als bestuursvoorzitter. KPN is in het verleden veelvuldig verweten dat het zijn bezittingen voor te hoge waarden in de boeken heeft staan. Scheepbouwer wil het jaar 2002 ,,met een schone lei'' beginnen, aldus de zegsman.

Het telecombedrijf heeft de afgelopen maanden een ,,onafhankelijke arbiter'' ingeschakeld om de waarde van E-plus te bepalen. Na deze afwaardering, de tweede sinds de acquisitie eind 1999, zal er nog voor 4,7 miljard euro aan goodwill (overnamepremie) voor E-plus in de boeken staan. Dat was oorspronkelijk 20,3 miljard euro. Goodwill is het verschil tussen de prijs die voor een overgenomen bedrijf is betaald en de waarde in de boeken. Volgens de KPN-woordvoerder zijn de totale bezittingen van E-plus (inclusief licenties en goodwill) op dit moment 16,5 miljard euro waard.

KPN neemt van de afwaardering 12,4 miljard euro voor zijn rekening. Dat dit bedrag lager is dan de totale afboeking heeft te maken met het 15-procentsbelang van de Japanse partner NTT Docomo in KPN Mobile, de mobiele divisie van KPN. KPN Mobile heeft 77,5 procent van E-plus in handen.

De beurskoers van KPN stond tegen het middaguur 2,25 procent lager op 5,22 euro.

KPN maakte vanochtend ook bekend dat het nu officieel eigenaar is van het resterende 22,5-procents-belang in E-plus. Dat werd eerder dit jaar overgenomen van de Amerikaanse partner Bellsouth. Door de transactie neemt het eigen vermogen van KPN toe met 6,8 miljard euro, zegt de woordvoerder.

Het eigen vermogen van KPN bedroeg in september vorig jaar 14,9 miljard euro. Daar kwam in december 4,8 miljard euro bij, de opbrengst van een uitgifte van nieuwe aandelen. Door de afschrijving met betrekking tot E-plus en de toename van het eigen vermogen door de Bellsouth-transactie komt het eigen vermogen nu per saldo uit op 14,1 miljard euro.

KPN geeft Bellsouth 234,7 miljoen nieuwe KPN-aandelen voor het 22,5-procentsbelang in E-plus. Tegen KPN's slotkoers van gisteren zijn die aandelen 1,25 miljard euro waard. De aandelen vertegenwoordigen een belang van 9,42 procent in KPN. Daarmee is Bellsouth na de Nederlandse staat de grootste aandeelhouder in KPN geworden.

E-plus is de derde aanbieder van mobiele telefonie in Duitsland.