Kans bankroet Andersen fors toegenomen

De kans dat accountants- en advieskantoor Andersen bankroet gaat is aanzienlijk toegenomen. Branchegenoten Ernst & Young en Deloitte Touche Tohmatsu hebben bedankt voor overname het bedrijf.

De enige hoop voor het in moeilijkheden verkerende Amerikaanse accountants- en advieskantoor is KPMG. Ernst & Young en Deloitte Touche Tohmatsu zien van overname af uit vrees voor `lijken in de kast' als gevolg van het Enron-schandaal, zo hebben zij gisteren bevestigd. Belangrijke klanten hebben Andersen intussen aan de dijk gezet.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou vandaag bekendmaken of het Andersen zal vervolgen wegens obstructie. De accountant wordt ervan verdacht belangrijk materiaal vernietigd te hebben waaruit zijn betrokkenheid zou blijken bij financiële constructies voor Enron, die leidden tot het bankroet van de energiegigant.

Andersen koos gisteren voor de aanval. Advocaten van het accountantskantoor beschuldigen in een brief aan Justitie dat het ministerie ,,grof misbruik van regeringsmacht'' maakt als het tot strafvervolging besluit. Dat melden diverse Amerikaanse media vandaag. Andersen acht zichzelf niet schuldig. Volgens zijn advocaten is het vernietigen van documenten een wijder verspreid verschijnsel dan tot voor kort werd aangenomen.

De vernietiging van de Enron-documenten begon in het kantoor van de Andersen-partner in Houston, precies een dag nadat de Amerikaanse beurstoezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), van plan was documenten op te vragen voor onderzoek naar Enron.

De advocaten van Andersen houden vol dat er geen spoor van bewijs is dat het hoofdkwartier van Andersen in Chicago wist van de vernietiging in Houston. Dat is door getuigen voor commissies van het Amerikaanse Congres tegengesproken.

Overname van Andersen door een grote concurrent wordt alom tot de beste overlevingsstrategie gerekend, maar de kans is aanzienlijk geslonken nu alleen nog KPMG overblijft. En van KPMG wordt door analisten gezegd dat het eigenlijk geen belangstelling heeft voor de Amerikaanse poot van Andersen. Europese kantoren van Andersen zouden overwegen zich van de moeder af te scheiden om zo zelf te overleven.

De SEC stelt intussen pogingen in het werk om de schade als gevolg van een mogelijk bankroet van Andersen zo veel mogelijk te beperken. Want het omvallen van Andersen zou betekenen dat een vijfde van de Amerikaanse bedrijven met een beursnotering moet uitzien naar een andere accountant.