Kamercentrales VVD: schakel Wiegel meer in

De Kamercentrales (afdelingen) van de VVD eisen van partijleider Dijkstal `garanties' voor een offensieve verkiezingscampagne, waarbij alle beschikbare VVD-prominenten, ook ex-leider Wiegel, worden ingeschakeld.

In een gisteren verschenen NIPO-peiling is de VVD inmiddels gezakt tot 25 zetels (tegen 38 nu in de Tweede Kamer). De VVD zou daarmee kleiner worden dan de PvdA (31, min 14), het CDA (29, net als nu) en de Lijst-Fortuyn (27).

,,Niet langer moet Dijkstal steeds de voor-, achter- en zijkanten van de medaille belichten'', meent E. Sinke, VVD-voorzitter in Amsterdam. ,,De campagne moet beter: de strijd aangaan, het initiatief nemen.''

,,De VVD moet zijn knopen tellen'', meent H. Touw, voorzitter in Rotterdam na het debacle dat zijn partij in die stad heeft getroffen bij de verkiezingen voor de gemeenteraad. ,,We moeten realistisch zijn en niet langer met één spits, maar met twintig spitsen in de campagne optreden. Niet iemands dossierkennis moet bepalend zijn in de campagne, maar of hij een goed verhaal heeft.''

De vergadering van voorzitters van de Kamercentrales met de VVD-top aanstaande zaterdag, aldus bronnen in de VVD-top, lijkt de ontknoping te worden van een langdurig meningsverschil tussen lijsttrekker Dijkstal en delen van de VVD, waarbij Dijkstal hoe langer hoe meer alleen is komen te staan. Katalysator van de onvrede over Dijkstals wijze van campagnevoeren is vooral Wiegel, die in het openbaar pleit voor een `hardhandiger' campagne om met name Fortuyn te bestrijden.

Dijkstal en Wiegel staan al langer met elkaar in contact over een meer gecoördineerd optreden, maar dat heeft – mede door een niet zeer goede verstandhouding tussen beiden – nog niet echt tot resultaten geleid, aldus ingewijden. De Kamercentrales hebben begrip voor Dijkstals standpunt, dat hij niet van de ene op de andere dag een ander mens kan worden. Maar dan moet Dijkstal wel toezeggen dat hij in de campagne een prominente plaats inruimt voor hen die er wel `hardhandig' tegenaan willen – Wiegel niet alleen, maar ook andere prominente partijleden.

De discussie betreft uitsluitend de campagne, niet de VVD-kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen, aldus VVD-bronnen. De voorzitters van de Kamercentrales zijn er in principe niet wars van om Wiegel nadrukkelijk naar voren te schuiven als kandidaat-premier, zoals Wiegel ook al zelf dit weekeinde had gedaan. Dijkstal weigert nadrukkelijk voor zichzelf een kandidaat-premierschap op te eisen.

Dijkstal heeft eerder deze week, na een rumoerig verlopen vergadering van de Kamerfractie waarin soortgelijke kritiek naar voren werd gebracht, reeds schoorvoetend beloofd een slagvaardiger campagne te voeren en erkend dat Wiegel op de longlist van de VVD voor het premierschap staat. De Kamercentrales van de VVD eisen echter duidelijker toezeggingen.

Bij de PvdA, waar de gemeenteraadsverkiezingen ook tot onrust en een geladen vergadering van de Kamerfractie hebben geleid, wordt Jan van Ingen Schenau aan het campagneteam toegevoegd.

Dit ex-bestuurslid speelde een belangrijke rol bij de campagnes van '94 en '98, en hij was dit jaar verantwoordelijk voor de campagne van PvdA-lijsttrekker Oudkerk bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.