Justitie ziet een netwerk van extremisten

Justitie heeft steeds meer aanwijzingen dat twee vorig jaar in Rotterdam aangehouden Fransen deel uitmaakten van een Europeees netwerk van moslim-extremisten.

Dat maakte de Rotterdamse officier van justitie Th. d'Anjou vanochtend bekend tijdens een rechtszaak waarin de strafzaak tegen de twee verdachten voor een nader onderzoek van drie maanden is aangehouden.

De Fransen, de 27-jarige Jerôme C. en de 27-jarige Abdelkader R., werden met nog twee andere inmiddels op vrije voeten gestelde verdachten aangehouden in Rotterdam terwijl zij in het bezit waren van valse documenten. Zij werden twee dagen na de terreuraanslagen in New York en Washington op 11 september vorig jaar gearresteerd.

Justitie verdenkt de twee mannen van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs. De aanslag zou worden gepleegd door de in België wonende Tunesiër Nizar T., die in Brussel vastzit. De Tunesiër heeft zelf bevestigd dat hij van plan was een aanslag te plegen, maar hij zegt dat het een solo-actie was.

Het openbaar ministerie zei vanochtend dat de twee `Rotterdamse' verdachten vorige jaar augustus de Tunesiër hebben ontmoet in café Le Nil in Brussel. In dat café zijn vorig jaar grondstoffen voor het maken van een bom gevonden. Jerôme C. blijkt ook degene die Nizar vorig jaar naar Schiphol bracht toen hij op reis ging naar Afghanistan.

Toen Abdelkader R. in september werd aangehouden, heette hij volgens zijn paspoort Mohammed Berkous. Dat blijkt een valse naam. Zijn vader heeft hem geïdentificeerd. Abdelkader blijkt vorig jaar door de Arnhemse rechtbank tot 17 weken cel te zijn veroordeeld wegens inbraken. Het jaar daarvoor werd hij in Duitsland gearresteerd op verdenking van inbraken.

,,Langzamerhand sluit het net zich rond de verdachten'', zei de officier van justitie vanochtend. De magistraat heeft eerder deze maand in Parijs de belangrijkste verdachte van het Europese terroristennetwerk gehoord. Het gaat om de Algerijn Djamel B. die in juli in de Verenigde Arabische Emiraten werd opgepakt.

In Dubai heeft hij – naar eigen zeggen nadat hem bij marteling een nagel is uitgerukt – verklaard over de vanuit Afghanistan gecoördineerde aanslag die in Parijs werd voorbereid. De arrestaties die in september volgden in België, Frankrijk en Rotterdam, waren het resultaat van Djamels verklaringen.

Jerôme C., die vanochtend een wit trainingspak droeg met witte Nike-sportschoenen, weigerde vandaag in de rechtszaal iets te zeggen. Ook zijn handlanger zweeg.