Heijmans ziet af van bod op HBG

Bouwbedrijf Heijmans gaat geen vijandig bod uitbrengen op Hollandsche Beton Groep (HBG). Pas als het Spaanse Grupo Dragados afziet van een overname van het Rijswijkse concern, wil Heijmans weer nadenken over de acquisitie van HBG.

Dat maakte bestuursvoorzitter Joop Janssen van Heijmans gisteren bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Als voornaamste reden voor het afzien van een vijandig bod noemde Janssen ,,de complexiteit van het HBG-dossier.'' De overname van HBG zou ,,onevenredig veel tijd van het management in beslag nemen'' volgens Janssen.

Het bouwbedrijf uit Rosmalen ziet voldoende andere groeimogelijkheden in Europa. De Europese markt staat volgens Janssen ,,aan het begin van een consolidatieproces''. Heijmans zal in de nabije toekomst zowel autonome groei als groei door overname realiseren, volgens Janssen.

De nettowinst van bouwbedrijf Heijmans is vorig jaar toegenomen tot 70,2 miljoen euro. Dat is een stijging van 46 procent ten opzichte van 2000. De omzet kwam uit op bijna 2,3 milard euro, eveneens een toename van ruim 46 procent. De nettowinstmarge is het afgelopen jaar blijven steken op het 3,1 procent. Voor de middellange termijn (2006) verwacht het bouwbedrijf uit Rosmalen een winstgevendheid van 5 procent netto en een omzet van 5 miljard euro, waarvan 1 miljard buiten Nederland. Voor komend jaar verwacht de bouwer een omzet van 2,5 miljard euro. Heijmans denkt dat de winst per aandeel met gemiddeld dubbele cijfers zal toenemen. Het was wellicht de laatste presentatie van de cijfers van Janssen, die dit jaar bekendmaakt wanneer hij vertrekt.