Heerenveen nadert top eredivisie

Heerenveen heeft na een 3-1 thuiszege op Fortuna Sittard aansluiting gevonden bij de drie topclubs in de eredivisie. De Friese ploeg heeft nog maar een punt achterstand op PSV en Feyenoord en slechts drie verliespunten meer dan koploper Ajax, dat komende zondag Heerenveen ontvangt.

De overwinning op hekkensluiter Fortuna kwam gisteravond in het Abe Lenstra-stadion moeizaam tot stand. Heerenveen probeerde de wedstrijd in een vroeg stadium te beslissen. Het openingsoffensief leverde al in de zevende minuut succes op. De Zweed Edman scoorde uit een vrije trap.

Vlak voor rust kwam Fortuna verrassend op gelijke hoogte. De Schot Cramb benutte een omstreden strafschop. Trainer De Haan maakte daarop ruzie met arbiter Bossen en werd door hem naar de tribune gestuurd.

Na de pauze kwam Fortuna niet meer onder de druk van Heerenveen uit. De Deense invaller Hakansson besliste het duel halverwege de tweede helft met twee vergelijkbare schoten, na twee prachtige combinaties. Enige minpunt voor Heerenveen was deze week de zware blessure van verdediger Klompe.

NEC lijkt na de Gelderse derby tegen De Graafschap verlost van degradatiezorgen. De Nijmeegse ploeg behaalde in het thuisduel in De Goffert een zwaarbevochten 3-1 zege. Tot vijf minuten voor tijd ging De Graafschap aan de leiding, nadat Van der Haar een kwartier voor rust had gescoord. In de slotfase scoorden achtereenvolgens de NEC'ers De Nooijer, Koning en Latuheru. De Graafschap blijft op de `gevaarlijke' vijftiende plaats staan. NEC is net als vorig seizoen een solide middenmoter.