Gewone voorbereiding op bijzondere wedstrijd

De spelers van PSV en hun coach Gerets beschouwen het eerste duel met Feyenoord in de kwartfinales om de UEFA Cup als een `gewone' wedstrijd. ,,Het enige verschil is een buitenlandse scheidsrechter.''

Alleen in de roemruchte Old Firm, de stadsderby tussen Glasgow Rangers en Celtic, kunnen de twee Schotse clubs elkaar nog vaker ontmoeten dan PSV en Feyenoord. Voor de derde keer dit seizoen staan beide ploegen in een serie van vijf duels tegenover elkaar. Niet alleen de Italiaanse arbiter Collina benadrukt vanavond in Eindhoven het internationale karakter van de Nederlandse tweestrijd in de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi. De Europese voetbalfederatie zal het gedrag van de fans observeren in de wetenschap dat PSV reeds een gele kaart heeft ontvangen.

De PSV-woordvoerder verklaarde gisteren dat de resterende 600 á 700 kaarten alleen worden verkocht als de bezoeker kan aantonen dat hij geen banden met Feyenoord heeft. Het betreft `losse stoelen' om te voorkomen dat Feyenoord-supporters de toegangsbewijzen via hun ClubCard bemachtigen, waarna ze zich onder de PSV-aanhang kunnen mengen.

Bij een `gewone' wedstrijd tussen PSV en Feyenoord had de Brabantse club wellicht nog een risico genomen. Maar de rellen in het Philips-stadion tijdens het duel met FC Kaiserslautern in maart 2001 staan nog vers in het geheugen. Woedende PSV-supporters konden de uitschakeling van hun ploeg in de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi niet verkroppen en bestormden het veld. Dankzij moedig en adequaat optreden van coach Gerets, die de fans eigenhandig achter de hekken duwde, kwam PSV er bij de tuchtcommissie van de UEFA genadig vanaf.

Dit seizoen moest de landskampioen voor het eerste duel in de Champions League uitwijken naar Arnhem. Vanavond verwacht PSV geen problemen. Met bussen worden de 1600 aanhangers van Feyenoord naar Eindhoven vervoerd. Volgende week worden voor de return in Rotterdam 1600 PSV-supporters verwacht.

Gerets heeft geen speciale trucs verzonnen het Europa-Cupgevoel bij zijn selectie aan te wakkeren. ,,Ik had aanvankelijk een vreemd gevoel over een Europese wedstrijd tegen Feyenoord'', bekende Gerets. ,,Maar in mijn hoofd heb ik een knop omgedraaid, waardoor ik vanavond niet het idee heb dat drie punten voor de competitie of een plaats in de halve finales van de KNVB-beker op het spel staan. We gaan hoogtijdagen voor het Nederlandse voetbal beleven. Zeker nu Nederland een plaats in de Champions League moet inleveren, is het een prettige bijkomstigheid dat ten minste één Nederlandse club straks aanspraak kan maken op een plaats in de UEFA-Cupfinale.''

PSV-doelman Waterreus koestert ook geen gemengde gevoelens over de `Nederlandse' kwartfinale. ,,Ik wil in alle gevallen winnen. Ik heb in de spelersgroep niet gemerkt dat het nu anders is om tegen Feyenoord te spelen. Het is dat er een buitenlandse scheidsrechter rondloopt, anders zie ik geen onderscheid met een normale PSV-Feyenoord. Als ik Deportivo zo goed zie spelen tegen Arsenal, ken ik heus mijn plaats wel. PSV en Feyenoord behoren slechts tot de Europese subtop. Maar één van die ploegen zit straks wel bij de beste vier in de UEFA Cup.''

Eerder dit seizoen had PSV na een 1-1 gelijkspel tegen Feyenoord in Eindhoven een serie strafschoppen nodig om de halve finales van het Nederlandse bekertoernooi te bereiken. Voor de competitie hielden beide elftallen elkaar in de Rotterdamse Kuip op 0-0. ,,Toch heb ik aan die wedstrijden de indruk overgehouden dat wij beter zijn'', stelt Waterreus. ,,Feyenoord speelde uitstekend in de bekerwedstrijd, maar wij kwamen toch een ronde verder. Dat moet toch een mentale dreun voor ze zijn geweest. Ik vond het ook veelzeggend dat Feyenoord voor de competitie blij was met een gelijkspel in de Kuip. Ze zijn dus wel bang voor ons, nou ja, Feyenoord heeft veel respect voor ons. Als wij Feyenoord nu uitschakelen, is het voor de buitenwacht geen verrassing.''

Heeft Waterreus de afgelopen dagen nog de videobeelden bestudeerd van de vrije trappen van Feyenoord-spits Van Hooijdonk? Natuurlijk niet, zegt de 31-jarige Limburger met bravoure. ,,Je moet niet de indruk wekken dat je bang bent voor de tegenstander. Uiteraard heb ik gezien hoeveel problemen de doelman van Rangers had met de vrije trappen van Van Hooijdonk. Het is ook een machtig wapen van Pierre.'' Waterreus, lachend: ,,Ik weet slechts één ding. Als vanavond één verdediger net als bij Rangers voor mijn neus gaat staan, wanneer Van Hooijdonk een vrije trap neemt, schop ik hem het stadion uit.''

    • Robèrt Misset