Gewone voorbereiding op bijzondere wedstrijd

Voor Feyenoord is de UEFA-Cupwedstrijd tegen PSV geen bijzondere aangelegenheid. De Rotterdammers logeerden in een Brabants hotel, maar maakten geen gebruik van de gelegenheid in het Philips-stadion te trainen.

Omdat het nu eenmaal gebruikelijk is voor een UEFA-Cupwedstrijd een persconferentie te geven, nam Bert van Marwijk gisteren in De Kuip plaats achter de opgestelde microfoons. De Feyenoord-coach liet echter direct bij monde van senior-manager Fred Blankemeijer weten dat hij niets te melden had. Hij zat er, omdat het zo hoort en omdat het zo moet van de Europese voetbalfederatie.

Voor de rest was aan niets en niemand bij Feyenoord te merken dat de Rotterdamse voetbalclub voor een treffen staat in de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi. In de aanloop naar de tweestrijd tegen PSV maakte Feyenoord geen gebruik van de UEFA-regel om op de dag voor de wedstrijd in het stadion van de tegenstander te trainen. De Feyenoorders trainden voor een handjevol toeschouwers in de regen op het oefenveld naast de eigen Kuip.

Het mag vanavond zo zijn dat voor het eerst in de historie twee Nederlandse clubs elkaar ontmoeten in de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi, de komende duels roepen bij Van Marwijk geen speciale gevoelens op. ,,Alleen de wedstrijd zal bepalen of we dat echte Europese sfeertje krijgen'', zei Van Marwijk plichtmatig. ,,De voorbereiding op de wedstrijd is hetzelfde als normaal voor een UEFA-Cupwedstrijd'', wist de coach.

Verschil is echter dat Feyenoord na de lunch niet met de bus naar vliegveld Schiphol reed, maar naar een hotel in de Noord-Brabantse gemeente Sint-Michielsgestel. Met een selectie van twintig man vertrok Feyenoord voor de eerste Europese uitwedstrijd op Nederlandse bodem. De weer fitte centrale verdediger Ferry de Haan mocht samen met de geschorste Patrick Paauwe na de training in Rotterdam achterblijven. De Haan mist volgens Van Marwijk nog wedstrijdritme.

Van Marwijk, die normaal gesproken de opstelling zo lang mogelijk geheim houdt, wilde wel verklappen dat de 18-jarige verdediger Glenn Loovens vanavond in Eindhoven in het basiselftal begint in het centrum van de defensie. De laatste keer dat de onervaren Loovens in een Europese uitwedstrijd in actie kwam, was hij grotendeels verantwoordelijk voor de tegentreffer die Feyenoord moest incasseren. Loovens kegelde met een doldrieste sliding vlak voor tijd aanvaller Peter Lovenkrands van Glasgow Rangers omver in het strafschopgebied. De overtreding leverde de Schotten een penalty op. Zijn verdienstelijke optreden tegen de Noorse spits Tore Andre Flo van de Rangers verdween op slag naar de achtergrond.

Volgens Van Marwijk zat Loovens er de afgelopen tijd zowel fysiek als mentaal doorheen, maar is hij nu weer helemaal terug. Tegen PSV zal hij het gevaar Jan Vennegoor of Hesselink moeten neutraliseren. Een zelfde type speler als Flo.

Wie Loovens aan de linkerkant zal gaan assisteren is nog onduidelijk. Van Marwijk moet een keuze maken tussen de Pool Tomasz Rzasa en de Chileen Mauricio Aros. Om de mogelijke spionnen van PSV niet veel wijzer te maken, liet hij gisteren tijdens de training beide spelers in de afrondende partij een tijdje met het basiselftal spelen.

Rzasa, Aros en Loovens verschenen na afloop van de training niet in de perszaal van het Feijenoord-stadion. De drie voetballers maakten net als bijna alle spelers handig gebruik van een voor journalisten onzichtbare route naar de bus. Verslaggevers die het waagden spelers iets te vragen voordat ze het ronkende voertuig instapten, werden door een bewaker botweg weggestuurd. Feyenoord pleegde met name jonge spelers als Robin van Persie, Leonardo en Loovens weinig aandacht in de media te laten geven. En omdat de UEFA spelers niet verplicht de media te woord te staan, slaagde de club daar eenvoudig in.

Feyenoord probeert deze week alles te doen de rijen gesloten te houden. De enige dissonant was voorzitter Jorien van den Herik die afgelopen maandagavond op de televisie verkondigde dat de Deense aanvaller Jon Dahl Tomasson geen toekomst meer heeft bij Feyenoord. Van Marwijk en Tomasson weigerden gisteren commentaar te geven op de uitlatingen van de preses van de Rotterdammers. Niets mocht de voorbereidingen op de `gewone' UEFA-Cupwedstrijd verstoren. Dat bij deze speciale gelegenheid ook een persconferentie hoorde, nam Van Marwijk met zichtbaar ongenoegen op de koop toe.

    • Koen Greven