Dalen als een skiër

Hij was een goede sprinter, hij ontwikkelde zich tot klimspecialist en slijt zijn laatste wielerjaren als outsider voor klassiekers en korte rittenkoersen. Afdalen is altijd een specialiteit van Laurent Jalabert gebleven. Zo kon hij gisteren de derde etappe in Parijs-Nice winnen.

De 33-jarige Fransman, rijdend in dienst van de Deense CSC-ploeg, wachtte geduldig tot het uitgedunde peloton de laatste hindernis had beklommen en stortte zich toen met gevaar voor valpartijen als een bezetene naar beneden. Alleen zijn landgenoot Didier Rous en de Spanjaard Aitor Osa hadden de moed Jaja te volgen. In de eindsprint bleef hij zijn twee medevluchters simpel voor.

,,Ik kende het parkoers van de finale heel goed'', zei Jalabert, die in het algemeen klassement drie seconden achterstand heeft op de nieuwe leider Rous. ,,Ik zag dat de ploeg van klassementleider Petacchi weinig mannen van voren had, waardoor ze moeilijk een achtervolging konden beginnen. Dat was mijn kans. Tijdens de afdaling had ik een goed ritme. Vergelijk het maar met een slalomskiër'', zei de drievoudige eindwinnaar van Parijs-Nice. ,,Ik ben hier om weer te winnen'', sprak de Franse publiekslieveling optimistisch. De `Rit naar de Zon' wordt zondag met een tijdrit aan de Middellandse Zee afgesloten.