Bouwmarkt stuwt winst van VWS op

Bouwconcern Volker Wessels Stevin heeft de nettowinst vorig jaar met 11 procent zien stijgen tot 109 miljoen euro. VWS had volgens bestuursvoorzitter H. Hazewinkel de wind in de rug dankzij ,,gunstige marktomstandigheden in onze bedrijfstak in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Noordwest-Amerika''. In Duitsland vielen de resultaten tegen.

In navolging van andere beursgenoteerde bedrijven durft de bouwer geen concrete winstverwachting voor 2002 te geven. VWS gaat wel uit van ,,een verdere groei van omzet en resultaten''. Die verwachting is onder meer gebaseerd op een orderportefeuille van 3,6 miljard euro.

Het bouwconcern toont zich tevreden met de behaalde winst. VWS streeft naar een langjarige nettowinst van 8 tot 10 procent. Die doelstelling is in 2001 gehaald.

De omzet van het bouwbedrijf steeg in 2001 met 10 procent tot 3,1 miljard euro. De belangrijkste wanklank kwam uit Duitsland, waar de bouwbranche nog verder in het slop raakte. Als gevolg daarvan boekte VWS in Duitsland een verlies van 3,9 miljoen euro.

In Nederland zat het tegen bij de aanleg van telecomnetwerken. Volgens Volker Wessels Stevin, dat inmiddels de zeggenschap heeft verworven over KPN Netwerk Bouw, was er sprake van ,,een tegenvallende ontwikkeling in de telecominfrastructuur''.

VWS is in 2001 overgestapt op een andere manier van boekhouden. De winst op bouwprojecten wordt voortaan niet meer geïncasseerd bij oplevering, maar al geboekt naarmate het werk vordert. Als gevolg daarvan is een eenmalige bate van 29 miljoen euro toegevoegd aan het eigen vermogen.