Atanarjuat, the fast runner

Atanarjuat, the fast runner is een film die zich net zo goed tweehonderd als tweeduizend jaar geleden zou kunnen afspelen in het onvergankelijk lijkende poollandschap.

Het is de verfilming van een Inuit-legende over liefde, jaloezie, moord en overlevingsdrang, maar het gaat net zo goed over het dagelijks leven, waarin die legende werd doorverteld, van het aanlijnen van de sledehonden, het eten van een pasgevangen zeehond en het bouwen van een iglo. De film, de eerste ooit gemaakt in het Inuktitut, werd geregisseerd door Zacharias Kunuk, een Inuit die in de jaren tachtig de eerste videocamera naar Baffin Island bracht en sindsdien een groot aantal video-producties maakte over de Inuit-cultuur. De drie uur durende speelfilm is ook bedoeld om oude tradities levend te houden. Legendes als die over Atanarjuat worden niet meer van generatie op generatie doorverteld sinds de komst van televisie naar Igloolik, het zestig jaar geleden door de Canadezen gestichte dorp op Baffin Island waar de meeste Inuit die aan Atanarjuat meewerkten, wonen. Het opnemen van de film is voor Kunuk, zijn acteurs en zijn crew net zo belangrijk als het resultaat. Atanarjuat won vorig jaar de Camera d'Or voor het beste debuut op het filmfestival in Cannes en werd in februari met groot succes vertoond op het International Film Festival Rotterdam, waar Kunuk een van de `filmmakers in focus' was.

Atanarjuat is vanaf 21 maart te zien in Rialto en The Movies, Amsterdam; Haags Filmhuis; Plaza Futura, Eindhoven, Lux, Nijmegen; Lantaren/ Venster, Rotterdam; `t Hoogt, Utrecht.