Akkoord radiofrequenties

De Kamer gaat ,,met frisse tegenzin'' akkoord met ,,een slecht, inadequaat en slordig compromis'' over de tijdelijke verdeling van de radiofrequenties onder commerciële zenders. PvdA en D66 hebben daarbij volgens GroenLinks en VVD ,,de indruk gewekt chantabel te zijn'', het kabinet heeft ,,kwalitatief onder de maat'' (D66) en ,,onzorgvuldig'' (CDA) gehandeld.

Dat bleek vanmorgen tijdens een zeldzaam hard debat met de staatssecretarissen De Vries (Verkeer, VVD) en Van der Ploeg (Media, PvdA) over de radiofrequenties. D66, dat zich vorige week nog ,,verneukt'' voelde door de staatssecretarissen, hield die kwalificatie staande maar trok daar geen politieke consequenties uit.

De verdeling van de frequenties heeft maandenlange vertraging opgelopen omdat Kamer en kabinet steeds tegenover elkaar stonden. Het kabinet wilde de frequenties in eerste instantie verdelen op basis van een `gekleurde veiling', waarbij zowel zittende als nieuwe partijen tegen elkaar op zouden moeten bieden en waarbij rekening werd gehouden met een bepaald profiel (bijvoorbeeld klassieke muziek en nieuws) van de zenders. Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA en D66 hield dat onder druk van een sterke lobby van radiozenders uiteindelijk tegen. Met name GroenLinks en de VVD blijven hameren op het alsnog in stelling brengen van een veiling. De huidige `oplossing', die de zeven zittende en twee nieuwe commerciëlen in totaal 11,5 miljoen euro kost om op de FM-band te mogen, schuift het werkelijke probleem door naar volgend jaar, zodat een nieuw kabinet daar een beslissing over moet nemen. Gisteren werd overigens bekend dat Business News Radio, een commerciële nieuwszender, conform de wensen van de Kamer extra dekking krijgt ten koste van een aantal zittende partijen.