Aangifte tegen Limburgs adviesbureau

Het ministerie van Sociale Zaken heeft bij het openbaar ministerie aangifte gedaan tegen het Maastrichtse adviesbureau Abb. Het bedrijf wordt verdacht van fraude met geld uit het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Met de nieuwe aangifte komt het totaal aantal aangiften tegen uitvoerders van ESF-projecten op 23. In oktober vorig jaar waren er dat nog 18, aldus een woordvoerder van het ministerie vanmorgen.

Het openbaar ministerie in Rotterdam, belast met EU-fraude, zegt in totaal 24 aangiften te hebben ontvangen. In alle gevallen beraadt het OM zich nog over het instellen van een strafrechtelijk onderzoek. ,,We willen eerst een volledig beeld. Er worden nog steeds nieuwe aangiften gedaan'', aldus een woordvoerder van het parket.

In een gisteren naar de Tweede Kamer gestuurde brief schrijft minister Vermeend dat hij justitie heeft ingeschakeld tegen Abb, na bestudering van de uitkomsten van het onderzoek van het Bijzonder Opsporings Team (BOT) van het ministerie. Volgens een woordvoerder van Sociale Zaken is er een vermoeden van strafbare feiten. Abb, dat scholingsprojecten verzorgde in Limburg, Brabant en Groningen, voerde niet-gemaakte onkosten op en fraudeerde met deelnemersuren, zo bleek eerder uit verklaringen van oud-werknemers en uit onderzoek van deze krant. Het bureau, dat eind 2000 failliet ging, werkte nauw samen met de provincie Limburg. De provincie stelde zich garant voor veel ESF-projecten en loopt nu het risico miljoenen euro's aan voorschotten te moeten terugbetalen. Tussen 1994 en 1999 ging 30 miljoen euro naar 351 ESF-projecten in Limburg. De provincie had zelf zeggenschap over de keuze van een deel van deze projecten. Als enige provincie mocht Limburg projecten decentraal uitvoeren, waarvoor vaak een beroep werd gedaan op Abb. Sinds het begin van het BOT-onderzoek in 2000 liggen de ESF-betalingen voor Abb-projecten stil.

Volgens het ministerie was bij Abb en de tien daarmee samenhangende stichtingen sprake van ,,een ondoorzichtig netwerk'' en ,,een niet-heldere financiële afwikkeling''. De provincie zegt ,,geen enkele aanwijzing'' te hebben voor fraude bij de projecten van Abb. Verantwoordelijk gedeputeerde J.Tindemans (PvdA) weigerde vorige week aangifte te doen. De SP-fractie in Provinciale Staten gaat nu zelf aangifte doen.

Ook het onafhankelijk bureau voor fraudeonderzoek in de Europese Unie, OLAF, onderzoekt de mogelijke ESF-fraude door Abb. OLAF besloot daartoe na lezing van een dossier over misstanden in de EU, opgesteld door klokkenluider Paul van Buitenen.