Verlies ABP op fatale beleggingen

Het pensioenfonds ABP heeft de afgelopen maanden verliezen van vele tientallen miljoenen euro geleden op beleggingen in Amerikaanse bedrijven die uitstel van betaling moesten aanvragen of in opspraak kwamen wegens vrijmoedig boekhouden.

In reactie daarop gaat het fonds, dat de pensioenregeling van bijna 1 miljoen Nederlandse ambtenaren en onderwijzers uitvoert, zijn beleggingen ,,intensiever dan voorheen screenen'', zei gisteren een woordvoerder.

De schadepost – van zo'n 60 miljoen euro – kan worden afgeleid uit gedetailleerde overzichten van de Amerikaanse aandelenportefeuille ter waarde van ruim 12,2 miljard dollar (bijna 14 miljard euro), die ABP rapporteert aan de beurzentoezichthouder Securities & Exchange Commission (SEC).

Uit de overzichten blijkt dat ABP aandelenpakketten had van energiehandelaar Enron, supermarktketen K-mart en telefoonbedrijf Global Crossing, die de afgelopen drie maanden bankroet gingen.

Verder bezit ABP aanzienlijke belangen in automatiseringsbedrijf Computer Associates, het conglomeraat Tyco en de telecommunicatiebedrijven Qwest en WorldCom, die allemaal negatief in het nieuws zijn gekomen wegens hun vrijmoedige boekhoudkundige methodes.

ABP: pagina 16

    • Menno Tamminga