Topsporters richten vakbond op

De Nederlandse topsporters gaan een eigen vakbond oprichten. De naam is NL Sporter. Volgende week woensdag heeft in het Olympisch Stadion van Amsterdam de presentatie plaats.

NL Sporter gaat deel uitmaken van de Federatie Sport van de FNV. Andere leden hiervan zijn de VVCS (voetbal), VVBW (wielrennen) en FNV Sport (werknemers in de sport).

Doel van de nieuwe instantie is de positie van de topsporter te verbeteren. Het initiatief is afkomstig van de atletencommissie van sportkoepel NOC*NSF en de VVCS. NL Sporter krijgt steun van het ministerie van VWS en de sportkoepel NOC*NSF.

Kerntaak wordt de individuele en collectieve ondersteuning van topsporters, bijvoorbeeld door het geven van meer juridische zekerheid. Die is (internationaal) vaak zeer onduidelijk. De eerste leden hebben zich reeds aangemeld. Onder hen enkele olympische medaillewinnaars.

Voorzitter van NL Sporter wordt Carina Benninga, voormalig tophockeyster en hockeycoach. Bij de presentatie in Amsterdam behoren ook Lodewijk de Waal, voorzitter FNV, Peter Blangé, voorzitter atletencommissie NOC*NSF, en directeur sport van het ministerie van VWS Rob de Vries tot de sprekers.

Het initiatief zal de positie van de sporter opnieuw versterken, aldus de initiatiefnemers. De laatste jaren al nam de invloed van de atletencommissie van NOC*NSF sterk toe. Zo zal in principe tijdens de voorjaarsvergadering van de sportkoepel de voorzitter van deze commissie een kwaliteitszetel krijgen in het bestuur van NOC*NSF.