Spanje zet leger in ter beveiliging EU-top

Spanje zet voor de beveiliging van de Europese top van regeringsleiders komend weekeinde in Barcelona ook het leger in. Onder andere worden twee jachtbommenwerpers, drie marinevaartuigen en luchtafweergeschut in paraatheid gebracht.

Verder zal Spanje tijdelijk het vrije personenverkeer (onder het verdrag van Schengen) rond de Catalaanse hoofdstad opschorten, enkele belangrijke verkeersaders afsluiten en meer dan 8.500 politieagenten inzetten. De maatregelen zijn bedoeld om een herhaling te voorkomen van de gewelddadige botsingen tussen actievoerders en politie, zoals tijdens de Europese top in juni vorig jaar in het Zweedse Gotenburg en de G-7-top in het Italiaanse Genua een maand later.

Sinds afgelopen zaterdag zijn de grenscontroles in de Pyreneeën weer ingesteld. Als gevolg daarvan werden 750 illegale immigranten bij de grens teruggestuurd. Voor een aantal belangrijke verkeersaders, zoals de snelweg naar het vliegveld Prat, geldt inmiddels beperkte vrije doorgang.

Gevreesd wordt dat de veiligheidsmaatregelen, die ook de gebruikelijke toeristenstroom naar Barcelona treffen, zullen leiden tot een omvangrijke verkeerschaos. Volgens de berekeningen van de verkeersdienst van de Catalaanse regioregering moeten zeker 100.000 automobilisten hun auto laten staan wil Barcelona niet veranderen in een massale opstopping.

De uitgebreide veiligheidsmaatregelen zijn vooral genomen met het oog op mogelijke aanslagen van de Baskische terreurorganisatie ETA. Daarnaast wordt gevreesd dat sympathisanten van deze beweging mogelijk zullen proberen de grote demonstratie van komende zaterdag, na afloop van de Europese top, te benutten voor gewelddadige acties. De kleinste van de vier comités die de demonstratie organiseren bestaat uit lokale radicale nationalisten die de politiek tak van de ETA, Batasuna, hebben uitgenodigd.

De organisatoren van de demonstratie hebben aangekondigd dat zij er alles aan zullen doen om een herhaling van vorig jaar juni tijdens de bijeenkomst van de Wereldbank in Barcelona te voorkomen. Toen ontstonden in de staart van de demonstratie ongeregeldheden veroorzaakt door radicale splintergroepen die onder meer de ruiten van en aantal banken en kantoorgebouwen ingooiden.