Slecht nieuws zet telecom onder druk

Beleggers hebben gisteren heftig gereageerd op een opeenstapeling van slecht nieuws uit de telecomsector.

Lucent, de fabrikant van telecomapparatuur, meldde dat het dit jaar niet winstgevend wordt, zoals was beloofd. Daarmee neemt de nieuwe bestuursvoorzitter Patricia Russo afstand van het agressieve herstelplan dat door haar voorgangers was bedacht. Lucent verwacht dit kwartaal een omzetstijging van 1 tot 10 in plaats van 10 tot 15 procent. De beurskoers daalde gisteren met 9,74 procent.

Branchegenoot Nortel zag zijn koers met 5,79 procent dalen nadat het door rating-agency Moody's minder kredietwaardig was verklaard. Nortel en Lucent gaan gebukt onder de vele faillissementen van telecombedrijven in de Verenigde Staten en Europa.

Marktonderzoeker Gartner Dataquest beet maandag de spits af met het slechte nieuws. Gartner stelt vast dat de belangstelling voor snelle mobieltjes (gprs) tot nu toe tegenvalt. Dat is vervelend voor een sector die zijn lot heeft verbonden aan het succes van geavanceerde mobiele telefonie (3G).

Gisteren verklaarde marktleider Nokia dat zijn omzet uit de bouw van telecomnetwerken in het eerste kwartaal veel harder zal slinken dan eerder was gezegd. De beurskoers van het Finse concern daalde met 6,43 procent, branchegenoot Ericsson werd meegesleept (-5,49 procent). Nokia herstelde vanochtend licht, Ericsson niet.

De paniek over de teruglopende netwerkomzet is niet terecht, meent Financial Times. Nokia's waarschuwing slaat op gsm-netwerken voor spraaktelefonie. De 3G-netwerken die Nokia op dit moment verscheept mogen van de boekhouder pas als omzet worden geboekt als klanten bevestigen dat alles werkt. Later dit jaar zal de netwerkomzet daarom alsnog een sterke impuls krijgen.

Positieve noot vormde Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zei, geheel tegen de stroom in, dit jaar 13 procent meer mobieltjes te kunnen verkopen. Vanochtend volgde de beloning: een koersstijging van 3,24 procent.