Schrijver koopt eigen boek

Journalist en auteur David Vise (41) heeft voor opschudding gezorgd in de Amerikaanse uitgeverswereld door de verkoop van zijn laatste boek in eigen handen te nemen. Begin dit jaar bestelde hij in vier weken tijd zo'n 20.000 exemplaren van zijn boek The Bureau and the Mole tegen gereduceerd tarief bij de online boekhandel Barnesandnoble.com. Toen hij vervolgens 17.500 boeken terugstuurde en zijn geld terugvroeg, liep hij tegen de lamp en was een klein schandaal geboren. Barnes and Noble beschuldigde Vise ervan dat hij misbruik gemaakt had van kortingen die voor gewone klanten bedoeld zijn, en concurrenten vonden dat hij zijn positie op de bestsellerlijsten had geprobeerd te manipuleren.

Dat laatste wordt door Vise ontkend: afgeprijsde boeken komen niet voor de bestsellerlijsten in aanmerking. Volgens Vise wilde hij lezers thuis de kans bieden om een gesigneerd exemplaar van zijn boek te bestellen. Hij heeft zich inmiddels publiekelijk verontschuldigd voor de ,,verwarring'' die zijn actie in de boekindustrie heeft veroorzaakt.

The Bureau and the Mole, het waargebeurde levensverhaal van CIA-agent Robert Hanssen, werd uitgegeven door Grove/Atlantic. Het boek was al een bestseller voordat Vise zijn bestellingen deed. Er werden tot nu toe zo'n 180.000 exemplaren van verkocht, en vorige week bereikte het de vierde plaats op de bestsellerlijst van de New York Times. De ontdekking van de fraude leidde behalve tot woede in uitgeverskringen ook tot een discussie over de toenemende druk op schrijvers om bestsellers te produceren.

David Vise is in het dagelijks leven verslaggever van The Washington Post. In 1990 kreeg hij met collega Steve Coll een Pulitzer Prize voor hun berichtgeving over de verzekeringsindustrie.