Rechter: sim-lock verwijderen van mobieltjes mag

Het verwijderen van het elektronisch slot (sim-lock) uit mobiele telefoons is niet illegaal. Tot deze conclusie kwam de rechtbank van Maastricht gisteren na een driejarig proefproces tegen S.K. uit het Limburgse Voerendaal.

Het sim-lock dat telecomaanbieders op gsm-toestellen aanbrengen om de concurrentie te weren ziet de rechter in Maastricht slechts als een ,,schakelvoorziening'', zoals een lichtknop. Het uitschakelen of veranderen van een sim-lock is volgens de rechter niet illegaal.

De man uit Voerendaal is wel veroordeeld tot een boete van 5.000 euro voor de manier waarop hij in bepaalde gevallen het sim-lock verwijderde. Hem wordt verweten dat hij in 1999 ten onrechte auteursrechtelijk beschermde software van telefoonproducent Ericsson van internet heeft gedownload. Met deze software, waar geen sim-lock op was geprogrammeerd, verving hij de nieuwere softwareversie mét sim-lock die mobieletelefoniebedrijf Libertel inmiddels op de Ericsson-toestellen had aangebracht. Van twee andere aanklachten, computervredebreuk en heling, is K. vrijgesproken.

Professioneel sim-lockverwijderaar Martin Haulussy (30) uit Capelle aan den IJssel toont zich in eem reactie verheugd over de uitspraak van de rechter, maar zegt deze wel te hebben verwacht. De boete voor S.K wegens de Ericsson-kwestie noemt hij ,,volkomen achterhaald''. De straf die K. opgelegd heeft gekregen omschrijft Haulussy als een ,,lachertje''. Het op deze manier verwijderen van sim-locks uit mobiele telefoons is allang niet meer in zwang, aldus Haulussy.

,,Het sim-lock staat op een chip (eeprom) in het gsm-toestel. Vanuit de gegevens die op de eeprom staan wordt de un-lockcode berekend, waarmee de sim-kaartblokkering wordt opgeheven'', legt Haulussy uit.

Het openbaar ministerie in Breda, dat de zaak in behandeling had, is niet tevreden met de uitspraak van de rechter in Maastricht. Het doel – verwijdering van sim-locks illegaal laten verklaren – is niet bereikt, aldus persofficier W. van Fessem uit Breda: ,,Het openbaar ministerie beraadt zich momenteel op de vraag of hoger beroep wenselijk is.''

De advocaat van S.K. zegt dat haar cliënt nadenkt over hoger beroep tegen de opgelegde boete.

    • Gijs den Brinker