Opnieuw tientallen Palestijnen opgepakt

Het Israëlische leger heeft sinds gisteren opnieuw tientallen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever opgepakt. Volgens Israël gaat het om ,,geharde terroristen''.In de afgelopen 48 uur zijn zeker veertig mensen, in overgrote meerderheid Palestijnen, om het leven gekomen bij het grootscheepse Israëlische offensief in de Palestijnse gebieden en Palestijnse terreur tegen Israël.

Israëlische tanks versterkten gisteren hun greep op de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Gisterochtend viel het leger Ramallah binnen en bezette het ten dele. In de stad bevindt zich een groot aantal kantoren van de Palestijnse autoriteiten. Bij gevechten die op de bezetting volgden, zijn vannacht zeker vijf Palestijnen omgekomen, onder wie een commandant van Eenheid 17, de lijfwacht van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Vanochtend is in Ramallah een Italiaanse fotojournalist gedood. De Italiaan, die werkte voor de krant Corriere della Sera, werd getroffen door Israëlische kogels.

Volgens kolonel Gal Hirsch, leider van de operatie, heeft het leger in Ramallah en het nabijgelegen vluchtelingenkamp Amari diverse wapenarsenalen en ongeveer twintig bedrijfjes waar bommen werden geproduceerd, ontmanteld. Tientallen Palestijnen zijn opgepakt omdat zij ,,geharde terroristen'' zouden zijn. Sinds het weekeinde zijn meer dan 2.000 Palestijnen opgepakt.

Palestijnse woordvoerders zeggen dat de Israëlische bezetting zal leiden tot ,,complete herbezetting'' van de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen beschuldigen Israël ervan een missie van de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni te dwarsbomen, die morgen in Jeruzalem wordt verwacht. Van Israëlische zijde is eerder echter aangegeven dat het offensief tegen die tijd zal worden afgesloten.

Bij de Libanese grens werden gisteren zes Israëliërs gedood en zes gewond toen twee als Israëlische soldaten verklede gewapende mannen begonnen te schieten. De daders werden vervolgens doodgeschoten. In Israël wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat de schutters tot het Libanese Hezbollah behoren.

Uit protest tegen de hernieuwde bewegingsvrijheid van de Palestijnse leider Yasser Arafat hebben twee ultrarechtse Israëlische ministers, Lieberman en Elon, gisteren hun ontslagbrieven ingediend. Het ontslag wordt morgen effectief. De coalitie van Sharon, die nu de steun van hun zeven parlementariërs moet missen, heeft nog steeds een meerderheid in het parlement, 75 van de 120 zetels. Sharon, die ook te maken heeft met kritiek vanuit zijn eigen Likud, is nu echter afhankelijk geworden van de Arbeidspartij.