Nep of kokette egotrip

Toen Family vorig jaar de Joris Ivens Award won, werd hier en daar beweerd dat deze Deense film helemaal geen documentaire was. Family zou een `mockumentary' zijn, een nepdocumentaire, een verschijnsel waar het IDFA een paar jaar geleden een heel programma aan wijdde. De argwaan werd in het geval van Family zowel gewekt door een aantal technische en feitelijke ongerijmdheden als door het bizarre verhaal.

In Family gaat een van de regisseurs, Sami Saif (28), die kort na elkaar zijn moeder en zijn broer verloor, op zoek naar zijn vader, een piloot uit Jemen van wie hij het spoor lang geleden is verloren. Achter de camera staat de andere regisseur, tevens Saifs vriendin, Phie Ambo.

De ontroerendste scene uit Family is die waarin Saif vanuit Kopenhagen naar Jemen belt en in plaats van zijn vader steeds andere Saifs aan de telefoon krijgt, van wie er een paar familie blijken te zijn. Saif en Ambo reizen vervolgens af naar Jemen, waar hij zijn vader ook maar niet te pakken krijgt. Saif ontmoet wel andere familieleden, onder wie zijn oudere halfbroer Walid Khalil Saif, een zanger die in Aden woont. Sami staat naast hem voor de spiegel en ze stellen vast dat ze op dezelfde manier kaal worden.

Volgens de Jemenitische ambassade in Den Haag woont er in Aden inderdaad een zanger van Jemenitische popmuziek die Walid Khalil Saif heet en soms een toupetje draagt. Het valt niet uit te sluiten dat de ambassade en/of Walid Khalil zelf in het complot zit. Iets onwaarschijnlijker wordt het wel.

Het zou flauw zijn om te zeggen dat het er niet toe doet of Family feit of fictie is. Family wordt ook veel spannender als je niet weet hoe je de film moet plaatsen. Misschien heeft Saif zijn film wel expres een beetje fake laten lijken, om nu eens met de mockumentary te spotten. Ik hoop het, want het voornaamste dat Saif verder in Family doet is koketteren met zijn emoties. Voor een documentaire die de hoofdprijs wint op het grootste documentairefestival ter wereld, is dat wat mager.

Family. Regie: Sami Saif en Phie Ambo. Met Sami Saif, Walid Khalil Saif. In 10 bioscopen.

    • Bianca Stigter