Mugabe zegeviert in Zimbabwe

President Robert Mugabe is vanmorgen tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe uitgeroepen. Oppositieleider Morgan Tsvangirai noemt die uitslag ,,illegaal''. Zijn oppositiepartij MDC heeft de internationale gemeenschap opgeroepen het resultaat niet te erkennen. Het leger is in verhoogde staat van paraatheid gebracht om op te treden bij eventuele protesten tegen de omstreden verkiezingen.

Volgens de officiële uitslag die vanochtend werd bekendgemaakt, haalde Mugabe 54 procent van de stemmen. Zijn grootste rivaal, Tsvangirai, kwam niet verder dan 40 procent. Drie andere kandidaten haalden samen 6 procent.

De 78-jarige Mugabe mag door deze uitslag opnieuw zes jaar regeren. Hij is al sinds de onafhankelijkheid in 1980 aan de macht.

Militairen hebben vanmorgen het hoofdkantoor van oppositiepartij MDC in Bulawayo omsingeld. Bulawayo is de tweede stad van het land en een bolwerk van de MDC. In het centrum zijn 200 militairen gestationeerd.

Verkiezingswaarnemers lieten zich verdeeld uit over het verloop van de verkiezingen. Het hoofd van een Noorse delegatie zei dat de verkiezingen niet zijn verlopen ,,volgens algemeen geaccepteerde maatstaven''. Zimbabwean Election Support Network, een groep van 38 niet-gouvernementele organisaties verklaarde dat ,,deze verkiezingen op geen enkele wijze als vrij en eerlijk kunnen worden beschouwd''. Volgens de organisatie hebben tienduizenden mensen niet kunnen stemmen. Maar de Zuid-Afrikaanse waarnemers noemden de uitslag vanmorgen ,,legitiem''. Minister van Informatie Jonathan Moyo zei dat de verkiezingen ,,voorbeeldig'' zijn verlopen.

De Zimbabwaanse mensenrechtenorganisatie Amani Trust klaagde dat de afgelopen dagen tweeduizend mensen zijn gearresteerd, onder wie veel aanhangers van de oppositiepartij MDC. De internationale organisatie Amnesty International meldde de arrestatie van 1.400 waarnemers van de oppositie en van onafhankelijke Zimbabweaanse organisaties.

De verkiezingen, die het afgelopen weekend zijn gehouden en in de hoofdstad Harare nog met een dag zijn verlengd, zijn beslist op het platteland, waar Mugabe's regeringspartij Zanu-PF de meeste aanhang heeft. In de steden, waar de oppositie sterk is, bleef de opkomst ver achter, volgens de oppositie onder invloed van intimidatie en doordat het aantal stembureaus sterk was teruggebracht.

ACHTERGROND: pagina 4