Miloševic heeft recht getuigen te verhoren

De Joegoslavische oud-president Slobodan Miloševic heeft het recht om alle getuigen in zijn proces voor het VN-hof aan een kruisverhoor te onderwerpen.

Dat hebben de rechters van het Joegoslavië-tribunaal gisteren bepaald.

Het besluit wordt bezien als een kleine overwinning voor Miloševic die maandag fel protesteerde tegen het voorstel van openbaar aanklager Geoffrey Nice om 23 getuigenissen schriftelijk af te handelen. Zo willen de aanklagers tijd winnen in het proces dat naar verwachting zo'n twee jaar gaat duren. De oud-president wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Kroatië en Kosovo en van genocide en oorlogsmisdaden tijdens het conflict in Bosnië.

Tribunaal-rechter Richard May bepaalde gisteren dat schriftelijke verklaringen alleen worden geaccepteerd, wanneer de getuige ook beschikbaar is voor een kruisverhoor. Het is dan aan de verdachte Miloševic - die geen advocaat heeft en in de rechtszaal zijn eigen verdediging voert - om de getuige te ondervragen. De verwachting is dat Miloševic in alle 23 gevallen daar gebruik van gaat maken. ,,Ik accepteer geen enkele getuigenis, mits de getuige hier verschijnt'', zei Miloševic maandag.

Gisteren beschreef Bajram Baculia de transporten van etnische Albanezen vanuit Kosovo naar Macedonië. De Albanees Baculia was in 1999 seinwachter op het station in Urosevac. In deze stad in het zuiden van Kosovo werden veel Albanezen op de trein gezet richting Macedonië. Na de NAVO-bombardementen nam de stroom vluchtelingen sterk toe.

In april dwongen de Serviërs Baculia ook te vluchten. Hij bevocht, zo vertelde de spoorwegbeamte, zich een plaatsje in de trein. De trein stopte een paar kilometer voor de grens met Macedonië en de passagiers werd door de Serviërs de trein uitgejaagd – waarbij gescholden en geslagen werd – en iedereen was gedwongen om te voet verder te gaan. ,,We moesten tussen de rails blijven lopen, want naast het spoor waren allemaal mijnen neergelegd. Zo zeiden de Serviërs'', aldus Baculia.