Jordanië ontraadt bondgenoot VS aanval op Irak

Jordanië, een trouwe bondgenoot van Amerika in de Arabische wereld, heeft gisteren de Amerikaanse vice-president Dick Cheney gewaarschuwd dat de Verenigde Staten Irak niet moeten aanvallen. De VS moeten zich in plaats daarvan concentreren op beëindiging van het Israëlisch-Palestijnse geweld. Cheney kreeg dit te horen tijdens een gesprek met de Jordaanse koning Abdallah II in Amman.

Cheney maakt een tiendaagse rondreis langs twaalf, hoofdzakelijk in het Midden-Oosten gelegen landen, met als voornaamste doel steun te verwerven voor een mogelijke actie tegen Irak. Abdallah zei dat een aanval op Irak de hele regio zou kunnen destabiliseren en het recente succes in Afghanistan teniet kan doen. Jordanië geldt als een zeer belangrijke bondgenoot van de VS in de oorlog tegen het terrorisme en Amerikaanse regeringsfunctionarissen hadden dan ook een op positievere opstelling van de koning gerekend. Maar Abdallah bleek tijdens Cheney's eerste bezoek in de regio even sceptisch als andere Arabische leiders over militaire actie tegen Irak.

Abdallah, aldus een verklaring van het paleis na afloop, ,,drukte hoop uit voor een oplossing van alle bestaande problemen met Irak door middel van een dialoog en vreedzame middelen''. Volgens deze verklaring sprak de koning zijn bezorgdheid uit over ,,de repercussies van elke mogelijke aanval op Irak en de gevaren daarvan voor de stabiliteit en veiligheid van de regio''.

Een woordvoerster van Cheney zei dat de vice-president had gewezen op de noodzaak van de terugkeer van de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties naar Irak en dat hun inspecties onbeperkt moeten kunnen zijn. De VS verdenken Irak ervan nog steeds massavernietigingswapens te ontwikkelen. Cheney en de koning waren het erover eens dat maximale inspanningen nodig zijn om de Israëliërs en de Palestijnen weer terug te krijgen aan de onderhandelingstafel.

Cheney bezoekt vandaag Egypte. Hij zal donderdag in Israël ook de Amerikaanse gezant Anthony Zinni ontmoeten, die door president George W. Bush naar de regio is gestuurd om het vredesproces weer op gang te krijgen.