Interbrew aast op overnames

De Belgische bierbrouwer Interbrew doet in de nabije toekomst nog enkele overnames. ,,We willen één van de leidende partijen zijn op gebied van acquisities'', zei financieel directeur Luc Missorten van Interbrew vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers over 2001.

Missorten zei dat het managementteam op dit moment kijkt naar ,,een aantal mogelijkheden in enkele regio's'' voor een overname. Hij bevestigde de wens van Interbrew om jaarlijks een dubbelcijferige winstgroei per aandeel te realiseren.

Interbrew is, gemeten naar volume, ongeveer even groot als het Nederlandse Heineken. Vorig jaar maakte de brouwerij dat waar met een winststijging per aandeel (vóór afschrijving goodwill) van 39 procent tot 1,44 euro. Dat was voornamelijk de danken aan overname van het Britse Bass. De nettowinst van Interbrew verdubbelde bijna tot 537 miljoen euro en de omzet steeg met 30 procent tot 7,3 miljard euro.

De cijfers van Interbrew, dat qua omzet ongeveer even groot is als Heineken, liggen in lijn met de gemiddelde prognoses van analisten. De beurs reageerde licht positief op de cijfers met een koersstijging van 1,5 procent naar 31,57 euro.

In Nederland levert Interbrew onder meer Hertog Jan, Dommelsch en Oranjeboom. Ook produceert het voor enkele supermarkten huismerken. Het afgelopen jaar nam Interbrew opnieuw een aantal bedrijven over: Whitbread, Diebels, Rogan en het Duitse Beck's.

Missorten is positief over de groeikansen van het Duitse Beck's: ,,We zijn er meer en meer van overtuigd dat Beck's het leidende merk in Duitsland gaat worden'', beweerde hij vanochtend. Vorig jaar kende Beck's een omzetgroei van 15,9 procent, terwijl de totale bieromzet in Duitsland slechts toenam met 2,7 procent. Interbrew is optimistisch over de Duitse biermarkt. Missorten ziet er genoeg mogelijkheden voor meer overnames en snelle groei van zijn bedrijf.