Ilja Pfeijffer maakt gedichtenbloemlezing

De dichter Ilja Pfeijffer gaat een nieuwe editie verzorgen van de prestigieuze Spiegel van de Nederlandse Poëzie. De nieuwe bloemlezing moet een alternatief worden voor de bloemlezingen van Gerrit Komrij, die al ruim twintig jaar toonaangevend zijn.

De `Spiegel' werd in 1939 voor het eerst samengesteld door Victor van Vriesland. In 1955 herzag hij voor het laatst zijn selectie. Sinds 1979 was de bloemlezing tweedelig en werd Hans Warren verantwoordelijk voor de poëzie vanaf 1900. Dat was ook het jaar dat Komrij met zijn verrassende bloemlezingen met 1000 en enige gedichten de dienst ging uitmaken.

Het werd tijd voor een tegengeluid, aldus uitgever A. Portegies van uitgeverij Meulenhoff. ,,Na de dood van Hans Warren zocht ik een dichter van de jonge generatie met al een zekere reputatie en een uitgesproken eigen mening. Ilja Pfeijffer is zo'n dichter.''

Pfeijffer (1968) is vereerd met het verzoek. ,,De lol is dat ik bepaal wat mooi is. En dat is heel wat anders dan wat Komrij denkt dat mooi is. Hij houdt nogal van vormvast en weinig van experimenteel. Bij mij is dat precies andersom.''

Moeten Nijhoff en Bloem vrezen voor hun plaats? ,,Nou, van Nijhoff zal ik best iets opnemen. Maar representativiteit schurkt tegen voorspelbaarheid aan en ik wil juist onvoorspelbaar zijn. Het moet een hele dikke, rijke en frisse bloemlezing worden. Paul Snoek vind ik bijvoorbeeld een ten onrechte vergeten dichter. Mijn troost is dat het Komrij ook lukte om volslagen onbekende gedichten te vinden. Het avontuur moet voor mij nog beginnen. Ik ga in de avonduren lekker bundeltjes lezen.'

    • Ron Rijghard