Herbert

Secondhand Sounds is een mooie titel voor deze verzameling remixen van de Britse muzikant Matthew Herbert. Op een dubbel-cd met zijn eigen naam voorop kunnen deze 21 nummers (de meervoudige vinylversies bevatten er vier extra) nog wel even mee, want achter elkaar gezet verraden ze duidelijk zijn muzikale taal. Bovendien gunt hij allerlei `gevonden' geluiden uit zijn dagelijkse omgeving een tweede leven.

Zo weet je maar nooit of de ritmisch kloppende tikken in Herberts visie op `Can't Take It' van Recloose nu van muzikale herkomst zijn of toch aan een draaiende keukenmachine of een druppende waterkraan onttrokken zijn. Belangrijker dan de vindplaats is de manier waarop Herbert de geluiden rangschikt en dat doet hij met gevoel voor het kleinste detail en oog voor het grote geheel. Zangpartijen verknipt hij tot een stotterende en fragmentarische klankendeken, uitgelegd over een decor waarin ook de miniemste geluiden een uitgekiende ritmische functie hebben. Herbert kiest steevast voor een variant van de stuwende beat van de house, want hij behoort tot een generatie producers die die muziek indrukwekkend nieuw leven in blazen. De geremixte artiesten, onder wie Moloko, Mono, Blaze, Björk (alleen op het vinyl), wijlen Serge Gainsbourg en Nils Petter Molvaer, mogen blij zijn dat Herbert zijn handen niet thuis heeft kunnen houden.

Herbert: Secondhand Sounds (Peacefrog) distr. Lowlands

    • Jacob Haagsma