Fortis waagt zich door onzekerheid niet aan prognose

Bank- en verzekeringsconcern Fortis vindt net als ING en ABN Amro de huidige markt te onzeker om een prognose voor 2002 af te geven. Dat maakte het concern vanmorgen bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

Fortis boekte vorig jaar een 4 procent lagere operationele winst van 2,27 miljard euro. Dat is iets beter dan de winstdaling waar het concern drie weken geleden voor waarschuwde. Maar de resultaten in het vierde kwartaal werden nagenoeg gehalveerd. De nettowinst over 2001 is met 6 procent gedaald tot 2,6 miljard euro.

Verzekeraar Aegon kwam vorige week wel met een winstvoorspelling, Aegon verwacht in 2002 een gelijkblijvend resultaat. Beleggers hadden na de late winstwaarschuwing – halverwege februari – van Fortis gehoopt op meer houvast. Het aandeel daalde vanochtend met 51 cent tot 25,43 euro. Reden voor de vertraagde winstwaarschuwing was dat nog op goedkeuring moest gewacht van de raad van toezicht omtrent bepaalde voorzieningen, zei Fortis vanmorgen.

In de laatste drie maanden van 2002 boekte de bankdivisie een dramatische winstval. Haar operationele resultaat kelderde met tweederde naar 60 miljoen euro. Het Nederlandse verzekeringsbedrijf – voor een belangrijk deel bestaande uit de overgenomen verzekeraar ASR – draaide het best. Daar ging het resultaat met 18 procent omhoog. Maar de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten werden hard getroffen door de waardedalingen van hun beleggingen. Het verzekeringsresultaat in de Verenigde Staten liep met 30 procent terug naar 209 miljoen.

Fortis noemt een voorzichtige verzilvering van zijn beleggingsportefeuille als belangrijke reden: door het slechte beursklimaat heeft het minder winst behaald op de verkoop van effecten. Bestuursvoorzitter A. van Rossum noemde de cijfers vanochtend niettemin ,,bevredigend''. Hij zei dat de verdere integratie van het bank- en verzekeringsbedrijf ,,enorme inspanningen'' vergt.

Dit jaar zal Fortis gebruiken om de kosten van de bancaire activiteiten verder te verlagen. Tussen 1999 en eind 2001 bracht het concern in België (onder meer bij Generale Bank) al het aantal kantoren terug van 2.110 tot 1.916. Dit jaar en volgend jaar sluit het bedrijf nog eens 300 kantoren in België, waardoor er in 2003 uiteindelijk 1.332 bankfilialen overblijven. Ook de Nederlandse bankendivisie (Fortis Bank) ontkomt niet aan verdere herstructuringsmaatregelen. De hoeveelheid vestigingen worden gereduceerd tot 185 kantoren. Eind vorig jaar waren dat er nog 261. Dat betekent dat een op de drie Nederlandse kantoren vóór 2003 wordt gesloten.

Fortis nam drie weken geleden een eenmalige, buitengewone last van 195 miljoen euro voor de al langer lopende interne reorganisatie. Fortis noemde een vorig jaar gesloten akkoord met de vakbonden over vervroegde uitdiensttreding als reden daartoe.