Fortis grootste verliezer uit AEX

De klap die de telecomsector gisteren heeft gekregen was vanochtend niet meer zichtbaar op de Amsterdamse effectenbeurs. Grootste winnaar van de AEX-fondsen was KPN Qwest dat het aandeel met 7 procent in waarde zag stijgen. Los van de algemene negatieve stemming in deze branche – grote jongens als Nokia en Lucent kwamen gisteren met tegenvallende berichten – had KPN Qwest ook geen last van de perikelen rond het moederbedrijf Qwest. Dit concern is eerder deze week door beurstoezichthouder SEC gevraagd om documenten te overhandigen die betrekking hebben op de resultaten van de afgelopen twee jaar.

De grootste verliezer was Fortis dat de koers met 2 procent zag dalen tot 25,41 euro. De bank en verzekeraar maakte vanochtend bekend vorig jaar een winstdaling van 4 procent tot 2,27 miljard euro te hebben gerealiseerd. De negatieve reactie was een gevolg van het ontbreken van een duidelijke winstprognose.

De meeste AEX-fondsen stonden tegen het middaguur op winst. De index van de 25 hoofdfondsen won 0,2 procent tot 516,8 punten. Uitgever VNU zorgde er onder meer voor dat de AEX niet in het rood kwam. Het aandeel van de uitgever steeg met bijna 5 procent tot 38,15 euro, hoewel het bedrijf geen concrete winstverwachtingen afgaf. Mede-uitgever Wegener ging op de lokale markt bijna 1 procent omhoog op 9,49 euro. Het uitgeversbedrijf gaf gunstige voorspellingen voor het lopende jaar. De uitgever verwacht dat de advertentiemarkt aantrekt.

Net als in Amsterdam ontbrak ook op de overige beurzen in Europa een duidelijke richting. De beursgraadmeters in Parijs (4.579 punten) en Frankfurt (5.304) stegen 0,2 procent, in Londen (2.828) verloor de index ruim een half procent.

De effectenbeurs van Tokio sloot vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag met verlies. De Nikkei-index zakte met 192,02 punten of 1,65 procent naar 11.415 punten. De Japanse beurs liet zich wel beïnvloeden door het slechte nieuws uit de Verenigde Staten over de telecomsector. In New York eindigde de technologiebeurs Nasdaq ruim 1,5 procent lager. Een dag eerder daalde de Nikkei-index al met 2,6 procent als reactie op de koersstijgingen van de laatste paar handelsdagen. Op de overige beurzen in het Verre Oosten vielen de verliezen lager uit. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 0,5 procent.