Deportivo La Coruña verrast Arsenal in eigen stadion

Deportivo La Coruña heeft zich gisteren dankzij een overwinning (2-0) bij Arsenal geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Eerder was een andere Spaanse ploeg, Real Madrid, dat in groep C speelt, al zeker van de volgende ronde. In de groep van Deportivo versloeg Bayer Leverkusen Juventus met 3-1. De Italiaanse ploeg maakt volgende week bij een grote zege in de thuiswedstrijd in Turijn op Arsenal nog een kleine kans om zich te plaatsen.

Arsenal begon veelbelovend aan het mogelijk beslissende duel tegen de medekoploper van groep D. De Fransman Pires schoot net naast en de Nederlander Bergkamp mikte na een hoogstandje met zijn linker voet via de lat over.

Een perfecte uitbraak van de sterke Spaanse counterploeg deed de aanmoedigingen van de supporters op Highbury, het stadion van Arsenal, verstommen. Fran speelde met een prachtige steekpass de sprintende linksback Romero in het Engelse strafschopgebied vrij. De verdediger legde terug op Valerón, die zelfs tijd had om het vizier scherp te stellen en 1-0 te scoren. Vanaf dit doelpunt namen de balvaardige Spanjaarden het heft in handen.

Arsenal raakte door het tegendoelpunt en de machtsovername van La Coruña van slag. Eens te meer bleken de enorme investeringen weliswaar alleen de middenlinie en de aanval ten goede te zijn gekomen. De defensie (met tal van invallers) liep er echter ontredderd bij. Doelman Seaman voorkwam nog dat de Spaanse uitblinker Valerón zijn tweede treffer liet aantekenen. Even later was de geroutineerde doelman toch kansloos. De Marokkaanse centrale verdediger Naybet, op het juiste moment doorgeschoven, schoot via de Let Stepanovs raak.

Pas toen de Franse trainer Wenger in de tweede helft tot ingrijpen besloot – Ljungberg en Kanu maakten hun opwachting – kreeg Arsenal enig nieuw elan. Bergkamp zette Ljungberg onmiddellijk voor het doel van Molina. De Spaanse keeper haalde de Zweed onderuit, maar stopte vervolgens de zwakke strafschop van Henry. Uit de rebound belandde de inzet van de Nigeriaan Kanu bovenop het doel.

Kanu scoorde nog wel met een kopbal. Maar het doelpunt werd door scheidsrechter Meier afgekeurd omdat de Nigeriaan doelman Molina te veel had gehinderd. Dat brak Arsenal. Het technisch superieure Deportivo van trainer Irureta gaf niets meer weg. De Nederlander Makaay mocht de laatste vijf minuten als invaller sfeer proeven binnen de lijnen.

Bayer Leverkusen deed goede zaken tegen Juventus. De Italianen traden gehavend aan. De Nederlander Davids en de Italiaan Iuliano ontbraken door een schorsing. Del Piero haakte op het laatste moment af door een enkelblessure. De Fransman Thuram kon er door een kwetsuur ook al niet bij zijn. De Duitsers, eveneens niet compleet, kwamen op 1-0 door doelman Butt. Hij passeerde zijn collega Buffon vanaf de strafschopstip. Na een uur maakte Tudor met een kopbal gelijk. Uitzicht op de kwartfinales bood de tegentreffer vooralnog weinig. De antwoorden van Leverkusen kwamen tien minuten later van Brdaric en in blessuretijd van Babic.

Real Madrid, met twaalf punten na vier duels al zeker van de kwartfinale, maakte zich tegen Sparta Praag niet druk meer. Trainer Vicente del Bosque had Raúl en Figo niet nodig voor de klus en gaf Zidane, Morientes, Roberto Carlos en Savio een reservebeurt. Veel maakte het niet uit. Solari, Guti en inavller Savio bepaalde de eindstand na rust op 3-0.

FC Porto behield een kleine kans door eindelijk de eerste zege te boeken. Dat ging ten koste van Panathinaikos (2-1) door doelpunten van Deco en Pena. Ex-PSV'er Kolkka scoorde voor de Griekse ploeg. Panathinaikos-trainer Markarian zei al voor aanvang dat hij niet wakker zou liggen van een nederlaag. ,,De Champions League is ongetwijfeld een belangrijk toernooi, maar ons eerste doel is Grieks kampioen worden. Op beide mikken zou wel eens twee missers op kunnen leveren'', aldus Markarian.

Panathinaikos raakte voor rust zijn beide spitsen – Konstantinou en Jarni – kwijt. Ze sloegen ongelukkig met de hoofden tegen elkaar. Konstantinou liep een bloedende wond op en moes zich laten vervangen door Olisadebe. Jarni probeerde het nog wel even, maar stond zijn plaats toch noodgedwongen af aan de Fin Kolkka.

Vanavond spelen in groep A Manchester United tegen Bayern München en FC Nantes tegen Boavista en in groep B Barcelona tegen Liverpool en AS Roma tegen Galatasaray.