De stem van `onschuld' in een Amerikaanse kooi

,,Kunt u de wereld over ons vertellen?'' Het is het eerste geschreeuwde protest van een van de gevangenen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay op Cuba, opgenomen door een Canadese journaliste die door het leger werd rondgeleid.

De gevangene schreeuwde haar in het Engels toe dat ,,niemand zich om ons bekommert''. ,,We zijn al 14 dagen in hongerstaking. De wereld moet van ons weten. We zijn onschuldigen in een kooi. We hebben geen rechten, niets. Kunt u de wereld over ons vertellen?''

Op de marinebasis zitten 300 Talibaan- en Al-Qaeda-strijders gevangenen. Op 27 februari begon een groot aantal van hen een hongerstaking nadat een bewaker een zelfgemaakt tulband bij een van de gevangenen verwijderde. Het dragen van een tulband was verboden, omdat de gedetineerden zo wapens konden verbergen. De regel is begin maart herroepen.

Op dit moment zijn nog dertien gevangenen in hongerstaking. Volgens bewakers op Guantánamo Bay wisselen de gedetineerden elkaar af bij het weigeren van maaltijden. Drie gevangenen krijgen vocht en voedsel toegediend.

Legerwoordvoerder Joe Kloppel zei gisteren nogmaals dat de gevangenen ,,streng, maar humaan'' worden behandeld. ,,Hij kan zeggen wat hij wil'', zei Kloppel ,,maar het is een gevangenen achter tralies die dingen roept en daarmee de aandacht van de media wil krijgen. Over de hele wereld zitten mensen in gevangenissen die zeggen dat ze onschuldig zijn.''

Het leger is deze week begonnen met de bouw van cellen. De gedetineerden zitten nu nog in kooien in de openlucht gevangen. Over zes weken moeten 408 cellen klaar zijn. De gevangenen, die nog niet officieel in staat van beschuldiging zijn gesteld, krijgen dan eigen voorzieningen krijgen.