De Morlocks als terroristen

De veranderingen die de makers van The Time Machine aan het oorspronkelijke boek van H.G. Wells (1895) en de filmversie van George Pal (1960) hebben toegevoegd, zorgen voor een geheel nieuwe interpretatie. De uitvinder van de tijdreismachine is van Victoriaan New-Yorker geworden, en zijn motivatie om het heden te ontvluchten is ingrijpend gewijzigd. Eenmaal in het jaar 802701 aanbelandt komt hij in contact met de Eloi, die ogenschijnlijk in een new age paradijs wonen, met veelal exotisch uitziende, schaars geklede vrouwen die rondhuppelen in de natuur. Dat zij elke avond zonder protest mede-Eloi als makke schapen naar de slachtbank leiden als offer aan de in de onderwereld levende Morlocks, een gedegenereerd ras, maakt de tijdreiziger woedend. Ze moeten in opstand komen! De film is zodoende een perfect vehikel voor de opvattingen van president Bush.

Omdat de held nu een Amerikaan is die de wereld redt van de Morlock-terroristen en oproept tot actieve interventie, krijgt de film een wat wrange bijsmaak. Het geloof in het vooruitgangsdenken dat nog een knauw krijgt in de originele film, en de hoop op een vredelievende wereld (de tijdreiziger in Pals versie ontvlucht de Boerenoorlog, twee wereldoorlogen en het atoomtijdperk) wordt in de remake ontkracht door de drijfveer van de uitvinder persoonlijk te maken: hij wil zijn vriendin uit de dood redden. Zo wordt The Time Machine 2002 een film over het post 11 september heden, met een wee vleugje fout new age exotisme.

The Time Machine. Regie: Simon Wells. Met: Guy Pearce, Samantha Mumba, Mark Addy, Jeremy Irons, Orlando Jones, Sienna Guillory. In 80 bioscopen.

    • André Waardenburg