De dood raakt nu iedereen in Israël

Met hun aanslagen hebben de Palestijnen bereikt dat nu talrijke Israëliërs rondlopen met plannen het land te verlaten. De stemming in Israël is zeer gedrukt.

,,Vrouwen hebben geen lust om hun haar te verven. De stemming is zo gedrukt dat ze het niet kan schelen om met grijs haar rond te lopen. Sedert er zoveel Israëliërs door de Palestijnen worden vermoord heb ik het veel minder druk'', zegt de kapster in een Tel-Avivse kapsalon.

De kruidenier, met de allures van een zakenman, zegt dat hij overweegt met een paar vrienden een oud huis in de Kalverstraat in Amsterdam te kopen dat tot een hotel van 25 kamers kan worden omgebouwd. ,,Als ik dat doe heb ik ook een goede aanleiding om Israël te verlaten. Mijn twee zonen zijn al in het leger. Als ze er uit komen kunnen ze zich bij mij in Amsterdam voegen. Ik wil niet dat mijn kleinkinderen hetzelfde doormaken als ik. Mijn hele leven heb ik hier al oorlog gezien. Misschien is de situatie beter over tien jaar. Dan komen we terug.'' Over een verblijfsvergunning in Nederland heeft hij ook al nagedacht. ,,Dan sluit ik een schijnhuwelijk met een Hollandse vrouw. Dat doen er meer'', zegt hij.

Om veiligheidsreden is de kwartfinale om de UEFA-beker tussen Hapoel Tel Aviv en AC Milan naar Cyprus verplaatst. Voor de Tel-Avivse club had de buitenkans om morgen in een thuiswedstrijd tegen de beroemde Italiaanse club te voetballen, een groot financieel succes moeten worden. Maar de internationale voetbalbond besliste dat Israël te onveilig is om er zo'n wedstrijd te houden. Die beslissing werd beïnvloed doordat twee spelers van Hapoel Tel Aviv eerder aan de dood ontsnapten bij een Palestijnse zelfmoordaanslag in een restaurant in Tel Aviv. Ook zakenmensen mijden Israël. Zakengesprekken hebben nu in Cyprus of in Europa plaats.

Twee jonge Israëliërs brachten enkele dagen in Nederland door. ,,Mijn vrienden waren verschrikkelijk jaloers. Jullie gaan lekker weg uit de Russische roulette'', zeiden ze. De dood van elf Israëliërs in een café in het centrum van Jeruzalem, zaterdagavond, achtervolgde hen in Amsterdam. ,,Daar zat mijn vriend iedere dag'', riep het meisje toen ze over de aanslag in het café Moment hoorde. ,,Het is een café waar juist linkse jongelui komen die in vrede geloven'', zei ze.

In dit kleine land raakt zo langzamerhand de dood iedereen. Aanhoudende waarschuwingen via de media over voorkennis van nieuwe Palestijnse aanslagen boezemen de mensen angst in. Gisteravond lukte het de welbespraakte Ehud Olmert, de burgemeester van Jeruzalem, niet deelnemers aan een populair tv-debat ervan te overtuigen gewoon te doen. ,,We moeten uitgaan, normaal leven'', zei hij. ,,Als we dat niet doen gaan de Palestijnen er met de winst vandoor''.

,,Ik houd mijn dochters thuis. Het is niet laf om ze niet toe te staan naar de bioscoop of een winkelcentrum te gaan. Mijn dochters zijn geen soldaten in de strijd tegen het terrorisme'', zei een Jeruzalemse moeder. Andere vrouwen uit Jeruzalem stemden met haar in. Dat het centrum van Jeruzalem uit angst voor Palestijnse aanslagen door Israëliërs wordt gemeden, vonden ze na zoveel aanslagen een natuurlijke reactie.

In hetzelfde programma kwam ook de dienstweigering in bezet gebied uitvoerig ter sprake. Dit onderwerp is ondanks het zionistisch taboe dat erop rust uit de kast gekomen. Twee jongens in de dienstplichtige leeftijd zeiden geen bezwaar te hebben het uniform aan te trekken. Ze piekeren er echter niet over in bezet gebied te dienen. ,,Er moet een einde komen aan de bezetting'', zei een van hen. ,, Ik pas ervoor om voor voortzetting van de bezetting te sterven'', zei hij.

Volgens cijfers van het leger onttrekt vijf procent van de dienstplichtigen zich aan de dienst door naar het buitenland te gaan voordat de oproep komt. Het zijn de zonen van de meer welgestelde Israëliërs die deze veilige weg kunnen kiezen. Tien procent van de dienstplichtigen laat zich op grond van geestelijke ongeschiktheid afkeuren. Aangezien de jongeren van de ultraorthodoxie zich met instemming van de staat op de jesjiwot (religieuze opleidingsinstituten) aan de dienstplicht onttrekken, voorzien militaire kringen al in de nabije toekomst moeilijkheden bij de bemanning van legereenheden.

Volgens de krant Yediot Ahronot zijn een kwart van de soldaten in gevechtseenheden van het Israëlische leger nieuwe immigranten, voornamelijk uit de voormalige Sovjet-Unie. De militaire autoriteit die dit cijfer vrijgaf voegde eraan toe dat in het leger nu 6.500 immigranten dienen die volgens de joodse godsdienst niet als joden worden erkend omdat ze geen joodse moeder hebben. ,,Ik hoop dat ik niet hoef te sneuvelen om mijn moeder het Israëlische staatsburgerschap te verschaffen'', schreef een Russische soldaat onlangs. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had geweigerd zijn moeder het staatsburgerschap te verlenen. Gisteren sneuvelde de soldaat en vandaag wordt volgens de radio overwogen zijn moeder de Israëlische nationaliteit te verlenen.

    • Salomon Bouman