Concept Tango ook naar België

Oliebedrijf Petroplus wil ook in België, Spanje en Hongarije onbemande tankstations gaan exploiteren. In Nederland telt het bedrijf al 25 van dergelijke stations, onder de naam Tango. Er zijn er nog eens zes in aanbouw.

Het bedrijf verwacht eind van dit jaar in totaal vijftig onbemande stations te hebben. De Tango-stations in Nederland hebben in het tweede jaar van hun bestaan volgens Petroplus positief bijgedragen aan de groepswinst. Ze waren in 2001 goed voor een operationele winst van 0,6 miljoen euro. Het concern verwacht dat de stations dit jaar een operationele winst van 2,5 miljoen euro draaien.

De nettowinst van Petroplus steeg in 2001 met 30 procent naar 38,2 miljoen euro, zo maakte het concern vanochtend bekend. De omzet nam met 51 procent toe tot 5,43 miljard euro, voor een deel het gevolg van overnames.

De winst per aandeel steeg met 7 procent tot 1,35 euro. Ook voor 2002 verwacht Petroplus een stijging van de winst per aandeel. Het bedrijf ziet nu af van een meer concrete prognose. Daar zijn de marktomstandigheden te volatiel voor, aldus het bedrijf.

Aandeelhouders reageerden vanochtend negatief op de cijfers van Petroplus. De koers daalde met ruim 4 procent tot 17,15 euro. Vooral de niet verduidelijkte winstverwachting baart de beleggers zorgen. Eerder had het Rotterdamse bedrijf de prognose uitgesproken dat de winst in de komende jaren telkens met een kwart zou toenemen.

De grootste divisie van Petroplus betreft marketing. De omzet nam bijna met de helft toe tot 4,99 miljard euro. De operationele winst op de energieverkoop liet een stijging met bijna 60 procent zien tot 33,7 miljoen euro.

De raffinage-activiteiten moeten de komende jaren worden verdubbeld. De capaciteit moet volgens de plannen van Petroplus naar 500.000 barrels per dag. De winst daalde over 2001 met 14 procent tot 21,5 miljoen euro. Vooral de lage marges en een nieuwe waarderingsmethodiek zijn aan de winstdaling schuldig. De olievoorraden zijn nu op termijnprijzen van drie jaar gewaardeerd, en die liggen ruim onder de zogeheten spotprijs, de eerdere waarderingsgrondslag. De winst van de divisie logistiek ging wel omhoog: met 40 procent tot 12 miljoen euro.

Petroplus gaat in kaart brengen of samenwerking met de bitumenproducent Nynas tot grote voordelen leidt. Nynas is onder andere eigenaar van een bitumenfabriek in de nabijheid van Petroplus' raffinaderij in Antwerpen.