Coalitie boekt successen in Afghanistan

Afghaanse en Amerikaanse coalitietroepen hebben vandaag de Shahi Kot vallei in het zuidoosten van Afghanistan ingenomen. De resterende Talibaan- en Al-Qaeda-strijders zijn uitgeschakeld of op de vlucht.

Volgens een woordvoerder van de 10de bergbrigade, de eenheid die actief betrokken is in Operatie Anaconda, het offensief in de provincie Paktia, hebben Afghaanse troepen vandaag zowel de vallei als een strategisch belangrijke bergkam ingenomen. Woordvoerder Hilferty zei dat zich nog minder dan honderd strijders in het gebied bevinden.

De Amerikaanse eenheid zou minder dan twintig moslim-extremistische strijders hebben gevangen genomen. ,,Het staat [leden van] Al-Qaeda en de Talibaan vrij om zich over te geven. We zouden het met liefde verwelkomen'', aldus Hilferty. ,,Maar tot dusver kiezen ze er allemaal voor te sterven.'' Afghaanse troepen troffen gisteren zeven lijken aan van niet-Afghaanse Al-Qaeda leden. Volgens de Afghaanse commandant van de militie, Abdul Hanan, betrof het Saoedische of Pakistaanse strijders.

Afghaanse militairen uit het leger van commandant Zia Lodin bereikten gisteren de eerste verlaten stellingen van de gevluchte moslimstrijders. Het doorzoeken daarvan werd vertraagd door de aanwezigheid van mijnen en voortgaande beschietingen. Ook Amerikaanse troepen kammen Shahi Kot uit. Van de meer dan veertig grotten in het gebied zouden zij al enkele hebben doorzocht. Daarbij vielen aan Amerikaanse kant geen nieuwe slachtoffers.

Het voorstel van een van de Afghaanse commandanten om de overgebleven Al-Qaeda en Talibaan-strijders vrij uit te laten gaan wanneer zij de strijd staken, is resoluut afgewezen door het Amerikaanse ministerie van Defensie. ,,Onze missie is het pakken of doden van alle leiders van Al-Qaeda en de Talibaan'', zei defensie woordvoerder Victoria Clarke. Een vrijgeleide zou ,,in niemands belang'' zijn.

Luchtmacht brigadier-generaal John Rosa heeft vanuit het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington gezegd dat nog op verschillende plaatsen in het Shahi Kot gebergte op kleine schaal wordt gevochten. Deze week zouden bij voortgaande luchtaanvallen meer dan honderd bommen zijn afgeworpen. Daarmee zijn sinds het begin van het offensief op 2 maart, meer dan 2.500 bommen op het gebied afgeworpen.

Om te voorkomen dat de lokale bevolking hulp biedt aan gevluchte leden van Al-Qaeda of de Talibaan, heeft de Amerikaanse luchtmacht strooibiljetten afgeworpen met de boodschap dat niet te doen.