China beschuldigt de VS van hervatten nucleaire proeven

De herziening van de nucleaire strategie van de Verenigde Staten is bedoeld als een excuus om kernproeven te hervatten, om meer nucleaire wapens te ontwikkelen en om de dominante militaire positie van de Verenigde Staten in de wereld verder uit te bouwen. Ook zullen de Verenigde Staten er eerder toe overgaan om kernwapens te gebruiken als het land eenmaal een raketschild heeft gebouwd. Dat stelt een prominente Chinese defensiespecialist vandaag in de Engelstalige overheidskrant de China Daily.

De krant meldt in een separaat artikel dat China niet tevreden is met een Amerikaanse toelichting op het onlangs uitgelekte geheime Pentagon-rapport, waarin China wordt genoemd als een van de zeven landen waartegen Amerika eventueel het gebruik van kernwapens zou overwegen. ,,We wachten op nadere, meer formele en duidelijke uitleg van de kant van de Verenigde Staten'', aldus Sun Yuxi, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Chinese reacties lijken aan te geven dat China steeds meer moeite krijgt met het door Peking als agressief ervaren militaire beleid van de Verenigde Staten, waarbij ook een steeds verdergaande militaire toenadering tussen de Verenigde Staten en Taiwan een voorname rol speelt.

De Taiwanese minister van Defensie Tang Yiau-ming brengt momenteel een bezoek aan Amerika, waar hij deze maandag uitgebreid sprak met de Amerikaanse onderminister van Defensie Paul Wolfowitz. China, dat Taiwan ziet als een afvallige provincie, heeft tegen dat bezoek protest aangetekend. Het is de hoogste defensieontmoeting tussen Amerika en Taiwan in meer dan twintig jaar. De als havik bekend staande Wolfowitz deed al in 1999 een oproep aan het Witte Huis om Taiwan onvoorwaardelijke steun toe te zeggen in geval China zou overgaan tot een militaire aanval op Taiwan. Ook pleitte hij ervoor om Taiwan te betrekken bij de bouw van een raketschild in de ruimte, een idee waar China fel tegen gekant is, omdat het een hereniging met het Chinese vasteland zo goed als onmogelijk zou maken. De regering van de Amerikaanse president Bush bood Taiwan in april vorig jaar aan om het eiland voor meer dan 8 miljard dollar aan wapens te leveren, hetgeen de grootste wapenleverantie van de afgelopen tien jaar zou betekenen.